*

Kirjoituksia ja kommentteja Katalonian poliittisesta tilanteesta

Kaikki blogit puheenaiheesta Perusturva

Työttömyysturvaa pitää leikata vain yläpäästä

Hallitus yhdisti noin 700 000 suomalaista vastustamaan aktiivimallia, antaen näin vahvan aseen vasemmiston käsiin (HS 30.12.2017). Mallin suurin virhe oli siinä, että se otti kaikilta, eikä antanut kenellekään mitään - hallituksemme ei ymmärtänyt, että työttömät eivät ole tulotasoltaan homogeeninen joukko, vaan kaksi ääripäätä ja jotain sen välissä. 

Milloin ennaltaehkäisy laitetaan aidosti etusijalle?

Osallistuin tänään oululaisen Mielenvireys ry:n kuntavaalitenttiin. Hyvähenkistä keskustelua leimasi käytännössä kaikkien ehdokkaiden yhteinen visio siitä, että inhimillisiä ongelmia ennaltaehkäisevän toiminnan tulisi olla etusijalla kunnan toiminnassa. Tämä on erittäin hieno asia. Nimittäin onhan terveyden edistäminen myös sote-sopan jälkeen kunnan toimintona.

Kotona kannustinloukussa

Suomessa käydystä julkisesta keskustelusta syntyy usein sellainen kuva, kuin kansalaisen tärkein tehtävä elämässä on nimenomaan olla mahdollisimman tuottava. Kansalaisen odotetaan tekevän mitä tahansa tuottavuuden eteen, vaikka se käytännön tasolla tarkoittaisikin henkilökohtaista konkurssia ja alistumista markkinavoimien hyväksikäytettäväksi.

Perusturvapuolue vai Anne Bernerin puolue

Keskustan varapuheenjohtaja Katri Kulmuni kirjoittaa Suomenmaa-lehden kolumnissa, että keskusta on perusturvapuolue. http://www.suomenmaa.fi/puheenvuoro/keskusta-on-perusturvapuolue-6.19.204445.9d989c8016

Hallituspuolueet leikkasivat perusturvasta

Koska Puheenvuorossa vaietaan hallituspuolueiden hyväksymistä leikkauksista, laitetaan ne nyt tänne.

Kummallista kun kunnat ei osaa - vai onko Pori vaan poikkeus?

Poikkeus vahvistaa säännön, sanotaan. Mutta mikä on poikkeuksellista kuntien toiminnassa? Onko poikkeuksellista se, että hommat menee enemmän tai vähemmän perseelleen - vaiko pikemmin se jos kaikki onnistuu?

Vuodesta toiseen Porikin on julkisuudessa milloin minkäkinlaisista töppäilyistä. Eikä valtamedia suurinta osaa edes kerro. Kahden viime vuoden aikana esim. Pori on saanut kahdesti moitteita siitä, että se on lähettänyt salassapidettäviä tietoja avoimessa tietoverkossa - vaan selvää on, että niin saa jatkossakin toimia, myös Pori. Miksi?

TURVAVERKOSSA TAITEILIJAN MENTÄVÄ AUKKO

TURVAVERKOSSA TAITEILIJAN MENTÄVÄ AUKKO

Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnassa on parhaillaan käsiteltävänä työttömyysturvalain muutos, joka aiheuttaisi taiteilijoiden osalta tilanteen, jossa taitelija voisi pudota pois sekä työttömyys- kuin perusturvasta.

Kun taiteilija, joka ansaitsee toimeentulonsa pääasiallisesti pätkätöinä lyhyissä työsuhteissa ottaisikin jostain työstä vastaan työkorvauksen tai laskuttaisi jostain työstä tulkittaisiin hänet ykskantaan yrittäjäksi.

Passivoiva perustulo vai kannustava perusturva?

Työllistävä vaikutus on mantra, joka herkistää niin työttömät  kuin työntekijäpulasta kärsivät työnantajatkin kuulolle ja työttömyyteen kyllästyneinä haluamme  kovasti uskoa kuulemamme. Me kaikki haluamme työtä ja taloudellista vakautta. Perustulo kuulostaa liian hyvältä ollakseen totta. Vai syötetäänkö meille pettuleipää?

Demarit kohti perustuloa?

Vaalien jälkeen demarileiristä on kuulunut kummia. Ensin puoluetta lähellä olevan ajatushautomon talouspoliittinen ideologi Antti Alaja ilmoitti kannattavansa perustuloa. Alaja on ollut merkittävä taustakeskustelija SDP:n talous- ja sosiaaliturvalinjauksissa. Aiemmin SDP on puolueena ja demarit yksittäisinä poliitikkoina ottaneet jyrkästi kantaa perustuloa vastaan ja tarveharkintaisen sosiaaliturvan puolesta.

Yrittäjäksi nappia painamalla

Yrittäminen on nykyään mahdollista vain niille joilla on rahaa, aikaa ja tietoa. Yrityksen perustaminen maksaa ja vie perusturvan. Kirjanpito ja palkanlaskenta vaatii ammattilaisten apua. Työehtosopimusten ja muiden säädösten selvittäminen on iso urakka.

 

Pyörityspalvelu

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä