Kirjoituksia ja kommentteja Katalonian poliittisesta tilanteesta

Kataloniaa kiertämässä Kärnän kanssa

  • Kataloniaa kiertämässä Kärnän kanssa

Vierailin Kataloniassa 1-8. heinäkuuta yhdessä Mikko Kärnän ja Anna Sirkiän kanssa. Katalonian kiertueen aikana osallistuimme yli kymmeneen puhetilaisuuteen ja konferenssiin sekä tapasimme laajalta rintamalta Katalonian poliittista johtoa sekä erilaisia järjestöjä. Tässä blogissa hieman matkan yksityiskohtia sekä taustoja omasta näkökulmastani.

Taustaa

Olen seurannut Katalonian poliittista tilannetta tiivisti ainakin kuuden vuoden ajan. Kiinnostukseni Kataloniaa kohtaan käynnistyi kunnolla vuonna 2012 kun Barcelonassa järjestettiin ensimmäinen yli miljoonan ihmisen mielenosoitus itsenäistymisen puolesta kansallispäivänä 11. syyskuuta. Lisäksi vuonna 2012 Katalonian parlamenttiin valittiin ensimmäistä kertaa selkeästi itsenäistymiskansanäänestyksen järjestämistä kannattava enemmistö. Pari vuotta oli kulunut siitä, kun Espanjan perustuslakituomioistuin oli mitätöinyt ja muuttanut rankalla kädellä Katalonian itsehallintolakia. Katalonia on vielä tänä päivänäkin ainoa Espanjan itsehallintoalue, jolla ei ole sellaista itsehallintolakia minkä kansa on kansanäänestyksessä sille hyväksynyt.

Vuosien saatossa kiinnostukseni aiheeseen kasvoi ja näin että tilanteesta on kehittymässä laajempi konflikti. Kirjoitin blogeja aiheesta ja twiittasin aktiivisesti. Kiinnostus Suomessa Kataloniaa kohtaan oli kuitenkin vuosina 2012-2016 varsin pientä. Monelle tuli yllätyksenä viime vuoden tapahtumat, kun Katalonia järjesti yksipuolisen kansanäänestyksen itsenäistymisestä, jota Espanja yritti estää poliisiväkivallalla, ja Katalonia lopulta antoi poliittisen julistuksen itsenäistymisestä 27. lokakuuta 2017. Taustalla oli kuitenkin seitsemän vuoden poliittinen prosessi sisältäen kahdet ennenaikaiset alueparlamenttivaalit sekä vuonna 2014 pidetyn symbolisen itsenäistymisäänestyksen. Espanjan hallitus oli kieltäytynyt neuvottelemasta kansanäänestyksen järjestämisestä peräti 18 kertaa ennen kuin Katalonian parlamentti päätti järjestää sen joka tapauksessa. Mielipidetiedusteluissa peräti 80 % katalaaneista haluaisi äänestää itsenäistymisestä, joko kannattaakseen sitä tai äänestääkseen vastaan. Katalonialla on oikeus päättää omasta poliittisesta tulevaisuudestaan.

Viime syksynä työskentelin 4 kuukautta Katalonian julkisuusdiplomatianeuvostossa työharjoittelussa osana politiikan tutkimuksen maisteriopintoja ja koin viime syksyn jännittävät tapahtumat Kataloniassa paikan päällä. Julkisuusdiplomatianeuvosto kuitenkin lakkautettiin Espanjan hallituksen otettua Katalonian hallintaansa perustuslain artiklan 155 avulla lokakuun lopulla.

Mikko Kärnään tutustuin hänen ryhdyttyä kommentoimaan Katalonian tilannetta aktiivisemmin viime syksynä. Kärnästä paistuu todellinen välittäminen katalaanien kohtalosta sekä palava halu auttaa ja puolustaa Katalonian itsemääräämisoikeutta ja ihmis- ja poliittisten oikeuden toteutumista Kataloniassa. Kärnä taistelee oikeaksi kokemansa asian puolesta. Espanja on ottanut poliittisia vankeja. On pöyristyttävää, että Euroopassa on demokraattisesti valittu hallitus, joka on mielivaltaisesti poistettu virasta sekä vangittu tai ajettu maanpakoon. Saksan, Belgian, Skotlannin ja Sveitsin tuomioistuimet ovat osoittaneet tai osoittavat lähitulevaisuudessa, että syytteet maanpaossa olevaa presidentti Puigdemontia sekä hänen hallitustaan vastaan ovat vähintäänkin ylimitoitettuja mutta myös poliittisia. Heitä ei luovuteta Espanjaan.

Olen ollut mukana monissa projekteissa Kataloniaan liittyen. Viimeisimpinä presidentti Puigdemontin Suomen vierailun järjestäminen sekä Suomi-Katalonia-ystävyysseuran perustaminen. Ystävyysseura ei ota kantaa poliittisiin kysymyksiin vaan pyrkii edistämään Katalonian kulttuuria ja kieltä Suomessa. Järjestämämme katalaanin kielikurssi alkaa syyskuussa. Voit lukea lisää ystävyysseurasta täältä.

Oli varsin luonnollista, että kun ystäväni Mikko Kärnä ilmoitti aikovansa vierailla tänä kesänä Kataloniassa, lähtisin mukaan ja vastaisin suurelta osin matkan järjestelyistä. Ja järjesteltävää olikin paljon koska Kärnä on erittäin suosittu Kataloniassa. Sähköpostit ja Twitter tulvivat viestejä ja kutsuja erilaisiin tapahtumiin ilmoitettuamme tulevasta matkasta. Katalaanien innostus Mikkoa kohtaan oli jo ollut aikaisemmin havaittavissa ei pelkästään Twitterin numeroista vaan myös siitä, että katalaanit lähettivät huhti-toukokuussa peräti 11 000 postikorttia Mikolle eduskuntaan.

Mikko In Catalonia

Matkamme, josta käytimme Twitter-hashtagia #MikkoInCatalonia, tarkoituksena oli tavata Katalonian poliittista johtoa sekä tavallisia kansalaisia ja keskustella Espanjan ja Katalonian välisestä tilanteesta. Lisäksi halusimme vastata kysyntään ja tavata monia meihin yhteyttä ottaneita ihmisiä järjestämällä lukuisia julkisia puhetilaisuuksia ja myös yksityisiä tapaamisia.

Teimme vaikutuksen katalaaneihin ja katalaanit tekivät vaikutuksen meihin. Joka paikassa meidät otettiin vastaan kunnioittavasti ja kiinnostus oli suurta. Mikko tunnistettiin kadulla kymmeniä kertoja ja puhetilaisuuksista ei päässyt lähtemään pois ilman puolen tunnin selfiesessiota. Parhaimmillaan Mikkoa kuunteli puhetilaisuudessa peräti 700 ihmistä.

Olemme puolustaneet matkan aikana eurooppalaisia perusarvoja demokratiaa, tasa-arvoa ja ihmisoikeuksia. Olemme myös saaneet paljon uutta tietoa siitä, mitä Kataloniassa tapahtuu ja miksi. Jos kaikki eurooppalaiset tietäisivät sen mitä me nyt tiedämme, unioni olisi jo vaatinut itse Katalonian tunnustamista itsenäiseksi valtioksi. Suomi vietti viime vuonna itsenäisyytensä 100-v juhlaa. Katalonian tilanne on eurooppalainen asia. Emme voi kääntää tapahtumille selkää ja antaa Espanjan tehdä Kataloniassa mitä lystää. Katalonian asia on myös Suomen asia!

Halusimme matkalla myös lisätä tietoisuutta Suomesta Kataloniassa sekä Katalonia-tietoisuutta Suomessa. Matkaa seurattiin aktiivisesti myös Suomessa niin uutisissa kuin sosiaalisessa mediassa. Sadat ihmiset Kataloniassa olivat kiinnostuneita Suomesta ja monet lupasivatkin tulla seuraavalle lomamatkalleen Suomeen. Mekin lupasimme tulla pian uudestaan Kataloniaan. Twitterissä matkamme saavutti laajan suosion. Tavoitimme pinnalla.fi tilastojen mukaan yli 10 miljoonaa ihmistä Twitterissä matkamme aikana.

Matkustimme Kataloniaan omakustanteisesti. Matkan aikana saimme ainoastaan normaalia vieraanvaraisuutta tapahtumien järjestäjiltä sekä yksityisiltä ihmisiltä esim. illallisten muodossa. On myös hyvä huomioida, että Kärnä ei esiintynyt Kataloniassa kansanedustajana kuten jotkin tahot ovat väittäneet. Johtuen rajallisista järjestelyresursseistamme, kielimuurista ja varakansanedustajatittelin vaikeudesta muutama tapahtuman järjestäjä oli epähuomiossa käyttänyt kansanedustaja-titteliä Kärnästä esim. mainoksessa tai twiitissä ilman että ehdimme sitä korjata. Pääosassa tilaisuuksista titteli meni oikein ja Kärnä itse esiintyi aina oikealla tittelillä, tarvittaessa järjestäjien alustusta korjaten.

Matkan tapahtumat tiivistettynä

Saavuimme Katalonian helteeseen sunnuntaina 1.7. Ensimmäisenä päivänä luvassa oli majoittuminen Barcelonan ulkopuolella sijaitsevaan El Masnouhin sekä konferenssiin osallistuminen Matarossa. Ennen puhetilaisuutta osallistuimme taidenäyttelyyn jossa oli kerätty valokuvia viime syksyn tapahtumista. Siellä tapasimme mm. Katalonian sisäministeri Miquel Buchin, ANC:n johtajan Elizenda Paluzien sekä vankilassa ja maanpaossa olevien Katalonian poliittisten johtajien perheenjäseniä esim. Carles Puigdemontin siskon. 

Puhetilaisuuteen osallistui peräti 700 ihmistä. Teatteri oli tupaten täynnä. Osana tapahtumaa myös Puigdemont lähetti videotervehdyksen Mikolle. Bea Talagon haastatteli Mikkoa lavalla, jonka jälkeen yleisö innostui antamaan aplodit seisaaltaan

Maanantai 2.7. oli matkamme tärkein päivä poliittisten tapaamisten saralla. Aamusta vierailimme Katalonian parlamentissa 1. varapuhemies Josep Costan isännöimänä, jonka jälkeen suuntasimme Palau de la Generalitatiin tapaamaan Katalonian uutta presidenttiä Quim Torraa.

Presidentinlinnassa vastaanotto oli arvokas. Palaun kellot soittivat Finlandia-hymniä kun kävelimme sisäpiha Pati dels Tarongersiin. Annoimme presidentille lahjaksi Suomesta kertovan kirjan. Keskustelimme presidentin, hänen esikuntapäällikkönsä, kansainvälisten asioiden koordinaattorin sekä tulevan Katalonian Pohjoismaiden edustajan kanssa pitkään ja saimme myös nauttia lounaasta presidentin yksityistiloissa.

Tapaamisesta presidentti Torran kanssa jäi mieliin määrätietoisuus. Katalonian hallitus on jälleen kerran valmis aloittamaan neuvottelun Espanjan hallituksen kanssa mikäli vastapuolelta löytyy valmiutta dialogiin. Mikäli poliittista ratkaisua joka sisältää Katalonian itsemääräämisoikeuden kunnioittamisen ei löydy, presidentti on valmis etenemään kohti itsenäistymistä muita reittejä pitkin. Tilannekuva Katalonian hallituksella on erinomainen. Kansainvälisen yhteisön tulisi nyt painostaa Espanjaa ratkaisemaan tämä konflikti neuvotteluteitse. Tuudittautuminen siihen että Sanchez ratkaisee tämän omin voimin on vaarallista.

Presidentin tapaamisen jälkeen Catalan News haastatteli Mikkoa, jonka jälkeen tapasimme vielä Katalonian demokraattisen puolueen nuorisojärjestön JNC:n jäseniä

Tiistaina 3.7. haastattelut jatkuivat El Nacionalin pitkällä haastattelulla sekä La Republica lehteen päätyneellä haastattelulla. Tämän jälkeen vierailimme ANC:n päämajassa, lounastimme paikallisen turvallisuuspoliittisen ajatushautomon kanssa sekä vierailimme Katalonian kielen asemaa puolustavan Plataforma per la Llengua järjestön päämajassa.

Tiistai-iltana yhdistettiin vielä olut ja politiikka kun Mikko puhui Birres per la Republica-järjestön tilaisuudessa Barcelonassa. 

Keskiviikkona 4.7. Mikko piti puhetilaisuuden Barcelonan yliopistolla, jossa hän toi esille selkeästi Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tuskin roolin viime syksyn tapahtumissa Kataloniassa. Yliopistolla pidetty tilaisuus oli menestys. Sen voi katsoa kokonaan Youtubesta tästä linkistä.

Keskiviikkoiltana oli vielä luvassa toinen puhetilaisuus paikallisen baarin kellarissa aivan Barcelonan keskustassa. Tähän tapahtumaan oli kerääntynyt erityisesti Barcelonassa asuvia ulkomaalaistaustaisia. 

Torstaina 5.7. vierailimme uudestaan Katalonian parlamentissa seuraamassa täysistuntoa jossa hyväksyttiin julistus Katalonian itsemääräämisoikeudesta. Espanjan hallitus on jo valittanut tästäkin perustuslakituomioistuimeen. Parlamenttivierailun jälkeen puhuin Mikon kanssa yhdessä Katalonian aluehallinnon työntekijöille paikallisessa maatalousministeriössä järjestetyssä tilaisuudessa

Torstain aikana tapasimme vielä paikallisen Katalonian kielen opiskelua edistävän järjestön sekä Carles Puigdemontin päälakimies Jaume-Alonso Cuevillasin. Illalla oli luvassa ANC:n järjestämä puhetilaisuus Sarrian teatterissa. Myös teatterissa oli tupa täynnä. Myös täällä Mikko kertoi kuinka Espanjan Suomen suurlähettiläs on valittanut hänen toimistaan niin paljon ettei kukaan enää kuuntele suurlähettilästä. Koko tapahtuman voi katsoa videolta tästä.

Perjantaina 6.7. tapasimme pikaisesti europarlamentaarikko Ramon Tremosan sekä Katalonian uuden ulkoministeri Ernest Maragallin. Tämän jälkeen suuntasimme kohti Gironaa autolla. Matkan varrella kävimme Arenys de Muntissa sekä L'Escalassa jossa paikalliset olivat valmistelleet meille huikean lounaan. 

Gironassa Mikko puhui illalla tilaisuudessa johon osallistui noin 600 ihmistä. Tilaisuus pidettiin Josep Irlan auditoriossa Katalonian aluehallinnon virallisissa tiloissa. Mikolla oli myös selkeä viesti Espanjan pääministeri Sanchezille. Presidentti Puigdemont oli seurannut tilaisuutta Gironan paikallistelevison välityksellä ja lähetti myös terveiset Mikolle tekstiviestillä, jonka luki lavalla kansanedustaja Gemma Geis.

Toiseksi viimeinen päivä Kataloniassa eli lauantai 7.7. oli matkustamisen täyteinen. Lähdimme aamulla Gironasta ja kävimme osoittamassa tuen Katalonian poliittisille vangeille Figueresin lähettyvillä sijaitsevan Puig de les Bassasin vankilan edessä, jossa entiset parlamentin puhemies Carme Forcadell ja ministeri Dolors Bassa ovat vangittuna. Tämän jälkeen kävimme paikallisten katalaanien kanssa Camp de Creusin luonnonpuistossa, Sant Pere de Rodesin luostarilla sekä lounaalla. Tämän jälkeen suuntasimme Besalun kautta Viciin.

Vicissä Mikko puhui paikallisella kasinolla jälleen kerran isolle yleisölle ja tapasimme mm. Vicin pormestarin. Vivistä suuntasimme Tarragonaan jossa meidät oli kutsuttu seuraamaan ihmistornien rakentamista. Ja Mikkohan meni tietenkin osallistumaan myös ;) 

Viimeisenä päivänä kävimme vielä Tarragonassa pienessä katutapahtumassa, jossa meidät otettiin lämpimästi vastaan ja sen jälkeen Sitgesin kautta Barcelonaan, lentokentälle ja takaisin kohti Suomea.

Iso kiitos kaikille katalaaneille vieraanvaraisuudesta, tapahtumien järjestäjille sekä kaikille matkaa sosiaalisen median välityksellä seuranneille.

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (9 kommenttia)

Käyttäjän RaimoELaaksonen kuva
Raimo E. Laaksonen

Jäämme odottamaan onnistuneen reissun tiimoilta jotain konkreettista ja kättä pidempää. Puheita kyllä on pidetty ympäri maapallon maailman sivu.

Käyttäjän janneriitakorpi1 kuva
Janne Riitakorpi
Käyttäjän RaimoELaaksonen kuva
Raimo E. Laaksonen

Tuskin maltamme odottaa, mitä kulissesta paljastuu.

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen

Kertoimo Kärnä (tavoistaan poiketen rehellisesti), ettei ole enää eduskunnassa? Vai mentiinkö vanhoilla ’Prime Minister of Finland’ -lämmöillä?

Pasi Karlsson

Onko Katalonialainen kyllästynyt Espanjan hallituksen "KEPU tyyliseen" kasvukeskusten rahastamiseen ja tuottamattomien ja laiskojen maakuntien elättämiseen?

https://www.google.fr/amp/s/www.telegraph.co.uk/ne...

Mikko Kärnä jostain syystä toimii Suomessa eri lailla kuin suhtautuu Katalonian tilanteeseen.

Käyttäjän sepposimonen2 kuva
Seppo Simonen

Esa Mäkinen ja Pasi Karlsson ilkeilkää vain ja myös Barcelonan kujilla viellä enemmän.

Pasi Karlsson

Seppo Simonen ottaa peukalon suusta, eikä laita takapuoleen uudestaan....

Immu Nyström

Terveiset kotikaupungistani Barcelonasta. Missähän kyselyssä 80% kannatti äänestystä? Ei ole osunut silmiini. Paikallisista tuttavista suurin osa pitää hanketta pähkähulluna.

Käyttäjän VeijoPaasonen kuva
Veijo Paasonen

Näinhän se on. Katalonian eroa vaativat poliitikot möivät eron korjauksena kaikkeen, niin työttömyyteen ja jopa sukupuolitauteihin.

Kuitenkaan äänestät eivä tajunneet että eroaminen, onnistuessaan, tarkoittaa Katalonian alueen kurjistumista. Katalonian poliitikot hakevat toimillaan lisää valtaa EUssa, kun sitä pitäisi EUsta ottaa pois.

Lisäksi Katalonian kysymys on enemmän henkilöistä johtuvaa. Katalonialla on moneen muuhun alueeseen nähden enemmän oikeuksia, joten miksi Kataloniaa pitäisi suosia enemmän? Koska he ovat vauraampia?

Toimituksen poiminnat