Kirjoituksia ja kommentteja Katalonian poliittisesta tilanteesta

Katalonian poikkeukselliset vaalit lähestyvät

Virallinen kahden viikon mittainen vaalikampanja Katalonian 21.12. järjestettäviin vaaleihin alkoi eilen keskiyöllä. Espanjan hallituksen määräämät aluevaalit käydään poikkeuksellisessa tilanteessa. Espanjan hallitus on ottanut Katalonian aluehallinnon haltuunsa ja kahdeksan itsenäistymistä kannattavien puolueiden kärkiehdokasta on vieläkin joko vankilassa Madridissa tai maanpaossa Belgiassa. Tässä kommenttini viimeisimmistä käänteistä juuri oikeusjuttujen saralla. Spekuloin vaalien tulosta hieman lähempänä.

Espanjan interventio Kataloniaan perustuslain artiklan 155 nojalla oli jo itsessään Espanjan perustuslain vastainen koska artiklan 155 toinen pykälä mahdollistaa ainoastaan suorat käskyt itsehallintoalueen instituutioille ja nyt käytetyt rajut keinot esim. aluehallituksen erottaminenja parlamentin hajottaminen olivat sellaisenaan ehdotettu ja hylätty lakitekstiin perustuslakia säätävän kokouksen toimesta vuonna 1977. Katalonian aluehallituksen valitusta ei kuitenkaan otettu käsittelyyn koska perustuslakituomioistuin katsoi, ettei voi käsitellä asiaa joka ei vielä ole tapahtunut ja sen jälkeen, kun se on tapahtunut, Katalonian aluehallitusta ei enää ole olemassa. Katsotaan mitä tapahtuu nyt kun Podemos ja sen liittolaiset ovat vaalitaktisista syistä valittaneet artiklan 155 toimenpiteistä Espanjan perustuslakituomioistuimeen. Kymmeniä Katalonian lakeja – mm. viimeksi tänään Katalonian ilmastonmuutoslain – hylännyt Espanjan perustuslakituomioistuin tuskin ottaa valitusta edes käsittelyyn koska se tarkoittaisi toimenpiteiden väliaikaista jäädytystä.

Kuusi erotettua Katalonian entistä ministeriä päästettiin 100 000 € takuita vastaan 32 päivää jo kestäneestä tutkintavankeudesta eilen 4.12. Varapresidentti ja tasavaltalaisen vasemmiston puoluejohtaja Oriol Junqueras sekä sisäministeri Joaquim Forn jäivät kuitenkin vankilaan. Samoin kävi kansalaisjärjestöjen johtajille Jordi Sanchezille sekä Jordi Cuixartille, jotka ovat olleet vankilassa jo yli kaksi kuukautta. Sanchez on erotetun aluepresidentti Puigdemontin, joka on neljän ministerinsä kanssa Belgiassa, ehdokaslistan Junts per Catalunya kakkosnimi.

Espanjan oikeusjärjestelmä menettää uskottavuuttaan päivä päivältä enemmän. Katalonian parlamentin puhemiesneuvostoa vastaan käydyssä oikeudenkäynnissä Juan Josep Nuet päästettiin vapaaksi ilman takuita muiden jäsenten saadessa takuusummat maksettavaksi (ja puhemies Forcadellin jouduttua yhdeksi yöksi vankilaan) vaikka Nuet oli äänestänyt ja toiminut täsmälleen samalla tapaa kuin itsenäistymistä kannattavien puolueiden edustajat. Oikeudenkäynneissä hallitusta vastaan syytettyjä on vaadittu julistamaan uskollisuutta Espanjan perustuslaille tai luopumaan poliittisesta toiminnasta – jälkimmäinen Junquerasin, Fornin, Sanchezin sekä Cuixartin tapauksessa.  Syytteet kapinasta – mikä vaatii määritelmällisesti Espanjan lakikirjan mukaan väkivaltaa – ovat absurdeja. Katalonian poliittinen johto, joka on ainoastaan noudattanut omaa demokraattista mandaattiaan parlamenttienemmistön tahdon mukaisesti, on vaarassa nyt joutua jopa 30 vuodeksi vankilaan rauhanomaisen itsenäistymisliikkeen takia.

Kuukausi sitten oikeudenkäyntikuulustelujen alkaessa syytetyille annettiin alle 24 tuntia aikaa valmistautua syytteisiin kapinasta ja kansankiihotuksesta. Belgiassa Puigdemontille ja kumppaneille annettiin kaksi viikkoa aikaa valmistautua luovutusoikeudenkäynnin ensimmäiseen kuulusteluun. Erikoistuomioistuin Audiencia Nacionalin tuomari teki vangitsemispäätöksensä muutamassa tunnissa ja oli kuulemma selannut puhelintaan puolustuspuheenvuorojen aikana. Vastaavasti vapauttamiseen liittyvän kuulustelun (viime perjantaina) jälkeen jouduttiin odottamaan seuraavaan maanantaihin saakka, kunnes ministerit Romeva, Turull, Rull, Mundo, Bassa sekä Borras päästettiin vapaaksi. Neljän vankilaan jääneen tapauksessa perusteluna oli, että heillä riski ”rikoksen toistumiseen” on suurin. Erikoistuomioistuimen rakentelemat syytökset ja väitteet itsenäistymishankkeen rakenteesta ovat varsin korkealentoisia ja perustuvat lähinnä 20.9. Guardia Civilin ratsioissa löytyneisiin dokumentteihin Katalonian valtiovarainministeriöstä. Heitä syytetään oikeastaan siitä mitä ei tapahtunut eli siitä mitä olisi ollut edessä, jos Katalonian hallitus olisi yrittänyt toimeenpanna 27.10. annettua itsenäistymisjulistusta institutionaalisen sekä kansalaisvastarinnan avulla.

Kataloniassa on valmistauduttu vuodesta 2012 saakka itsenäistymiseen. Paperilla itsenäisyys on valmiimpi kuin monessa muussa itsenäistymistä yrittäneessä valtiossa. Aluehallinnon rakennelmat antavat hyvän pohjan itsenäisen valtion rakennelmien luomiselle. Mihin ei kuitenkaan juuri oltu valmistauduttu oli tänä syksynä realisoituneeseen ja kansanäänestyspäivän poliisiväkivallan jälkeiseen tilanteeseen jossa yksipuolinen itsenäistyminen olisi pitänyt toteuttaa 10 000 ylimääräisen Espanjan poliisin läsnäollessa. On karu fakta ettei yksipuolinen itsenäistyminen ole mahdollista ilman kansainvälistä tukea ja/tai voimapoliittista asemaa. Osa itsenäistymisen kannattajista oli tiennyt tämän jo pitkään, osa ei. Katalonian poliittinen johto käytti kansanäänestystä ja itsenäistymisjulistusta painostuksena neuvottelujen mahdollistamiseksi. Monelle itsenäistymisjulistusta seuranneet tapahtumat olivat sangollinen realismia ja nyt pitkän tähtäimen strategia on jälleen muotoutumassa. 21.12. vaalien tulos kertoo sitten sen mihin suuntaan katalaanit haluavat seuraavaksi lähteä. Kuinka suurella mandaatilla kohti itsenäistymistä vai keskitytäänkö uudenlaisen projektin luomiseen ja joka tapauksessa neuvottelujen käynnistämiseen Espanjan kanssa oli aiheena mikä tahansa. Vai itsenäistymistä vastustajia lainatakseni laitetaanko "tälle hulluudelle loppu" ja äänestetään unionistit valtaan. Annetaan demokratian puhua ja kunnioitetaan vaalitulosta. Joka tapauksessa pidän erittäin todennäköisenä että Kataloniassa on varsin pian ehkä jo piankin ensi vuonna jälleen uudet vaalit. Tuloksesta tulee hankala ja kaikkea muuta kuin selvä. Mutta analysoin sitä lisää toisessa blogitekstissä.

Tänään 5.12. Espanjan korkein oikeus poisti eurooppalaisen sekä kansainvälisen pidätysmääräyksen aluepresidentti Puigdemontista sekä neljästä ministeristä Belgiassa. Miksi? Heidän oli määrä kuulla 14.12. Belgian tuomioistuimen ratkaisusta luovutuksen suhteen. Tätä ei kuitenkaan tapahdu. Kaikki merkit julkisuudessa kuulusteluista sekä Puigdemontin lakimiehiltä (ja varmasti myös Espanjan korkeimman oikeuden yhteyksistä) viittaavat siihen, ettei Belgian tuomioistuimen päätös 14.12. olisi ollut Espanjalle myönteinen. Parhaimmassa tapauksessa Puigdemont olisi luovutettu mutta ainoastaan julkisten varojen väärinkäyttösyytteen osalta. Kapina- ja kansankiihotussyytteet ovat ylimitoitettuja eikä muiden syytettyjen kohteleminen anna osviittaa reilusta oikeudenkäynnistä. Belgian tuomioistuimella olisi oikeus eurooppalaisen pidätysmääräyksen pykälien mukaisesti rajoittaa Espanjan tuomioistuimia käsittelemästä kapina- ja kansankiihotussyytteitä nykyisellään, mikäli luovutus toteutetaan ainoastaan esim. julkisten varojen väärinkäytön osalta. Toki tätä olisi ilmeisesti mahdollista kiertää nostamalla aikanaan uudet syytteet. Olisi myös hyvin mahdollista, että koko luovutus evättäisiin Belgian tuomioistuimen toimesta joko 14.12. tai myöhempien valitusten jälkeen.

Näin ollen Espanjalla ei näytä olevan tämän asian suhteen tällä hetkellä juuri mitään voitettavaa. Tästä syystä pidätysmääräys poistettiin. Ettei Espanjan oikeuslaitos joudu nöyryyttävään tilanteeseen 14.12. vain viikkoa ennen Katalonian vaaleja. Joka tapauksessa päätöksestä olisi voinut valittaa vielä kahteen ylempään tuomioistuimeen, joten Puigdemontin luovutus olisi ollut edessä vasta ensi vuoden puolella. Näin ollen Espanjan näkökulmasta on parempi, että tämä asia siirtyy nyt hieman myöhempään tulevaisuuteen ja katsotaan ensin, miten vaaleissa käy ja mitä Puigdemont ja ministerit tekevät sen jälkeen. Kansanedustajamandaatin pystyy teoriassa ottamaan vastaan olematta fyysisesti paikan päällä mutta esim. aluepresidentiksi valintaan vaaditaan luonnollisesti läsnäoloa. 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

Toimituksen poiminnat