Kirjoituksia ja kommentteja Katalonian poliittisesta tilanteesta

Hurja viime hetken käänne Kataloniassa

Viimeisen tunnin aikana tapahtumat ovat vyöryneet vauhdilla Kataloniassa. Vielä aamulla tunnelma ja median arviot lähteiden perusteella olivat että huolimatta jännitteistä Katalonian aluehallituksen sisällä, aluepresidentti Puigdemont olisi valinnut itsenäistymisjulistuksen tien.

Nyt tilanne on kuitenkin muuttunut. Puigdemont on tehnyt kovan päätöksen. Huhuja on liikkeellä että Baskimaan aluepresidentin ja/tai erityisesti sosialistipuolueen välitys olisi mahdollistanut tämän. Toivottavasti PSOE tulee estämään Rajoyta tekemästä interventiota Katalonian aluehallintoa vastaan - tarvittaessa vaikka kaatamalla Espanjan hallituksen.

Nimittäin: Katalonian aluepresidentti Puigdemont sitoutuu irti itsenäistymisjulistuksesta, hajottaa Katalonian parlamentin sekä määrää uudet aluevaalit, jotka pidettäisiin 20. joulukuuta. Katalonian media uutisoi tästä sen verran laajasti että uskallan väittää tämän olevan nyt varmaa.

Puigdemontin pitää tiedotustilaisuuden klo 14.30 Suomen aikaa, jossa asia varmistuu.

Edit klo 17: tiedotustilaisuus tosiaan peruttu. Luvassa mahdollisisesti myöhemmin illalla. Itsenäistymisliike sekavassa tilassa juuri nyt. Espanjan kansanpuolue uhkaa 155:lla vaikka Puigdemont määräisikin uudet vaalit. Ilmeisesti päätöstä harkitaan uudelleen. Puigdemont ei ole vielä allekirjoittanut asetusta, jolla parlamentti hajotetaan ja uudet vaalit määrätään.

Edit klo 19: Puigdemont ei määrännytkään uusia vaaleja. Puigdemontin mukaan Espanjan hallitseva kansanpuolue antoi ymmärtää että itsehallinnon lakkauttava artikla 155 otetaan käyttöön joka tapauksessa. Puigdemont olisi ollut valmis hajottamaan Katalonian parlamentin mutta Espanjan hallitus ei tule yhtään vastaan. Puigdemontin mukaan jatko on parlamentin käsissä.

Katalonian parlamentti aloittikin istunnon keskustellakseen Espanjan aikomuksesta käyttää artiklaa 155 ja päättämään mahdollisista seuraamuksista klo 19 Suomen aikaa. Äänestykset luvassa vasta huomenna.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

9Suosittele

9 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (14 kommenttia)

Juha Hämäläinen

Onko tämä muutos tapahtunut, jotta Puigdemont pysyy vallassa eikä toisaalta joudu syytteeseen? Tämähän voi myös olla hänen ja Espanjan hallituksen välisen sovittelun tulos, jossa osapuolet säilyttävät kasvonsa.

Tärkeintä on väkivallan välttäminen.

Tapio Kuure

Oma arvioni on että uusilla vaaleilla alueparlamentissa vahvistuu itsenäisyyttä kannattavien puolueiden asema. Samalla valmistaudutaan Espanjan tuleviin vaaleihin. PSOE on jo aikaisemmin ilmoittanut perustuslain olevan tarkistamisen tarpeessa. Katalonia pysyy tässä visiossa osana Espanjaa, mutta vahvistaa autonomiaansa tulevissa perustuslain uudistuksissa.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Pieni vinkki blogistille.

Laita aina taustalähde. Tässä pari linkkiä

http://www.elmundo.es/

http://www.elperiodico.com/es/

Käyttäjän janneriitakorpi1 kuva
Janne Riitakorpi

Puigdemontin tiedotustilaisuutta siirretty tunnilla eteenpäin klo 15.30 Suomen aikaa.

Käyttäjän janneriitakorpi1 kuva
Janne Riitakorpi

Tiedotustilaisuutta ei tulekaan. Neuvottelut jatkuvat. Espanjan kansanpuolueen mukaan uusien vaalien määrääminen ei estä artiklan 155 toimeenpanemista. Puigdemont ei ole vielä allekirjoittanut asetusta jolla uudet vaalit määrätään.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

On aika synkkä käänne, että oikeisto haluaa panna toimeen artiklan 155, vaikka mitä tapahtuisi.

Käyttäjän rutanen1965 kuva
Jari Rutanen

Sosialistien (PSOE) pitäisi nyt vetää tukensa hallitukselta, jotta pahemmalta vältytään.

Käyttäjän timoandersson kuva
Timo Andersson

Toimintavaltaan Espanjan hallitus näyttää kuin ei haluaisi jättää aluehallitukselle muuta vaihtoehtoa kuin itsenäisyyden julistamisen väestönsä vapauksien ja oikeuksien puolustamiseksi. Nämäkään eivät liene turvassa, kun ei ole varmuutta siitä, kuinka pitkälle Espanjan hallitus on valmis menemään. Jos 155:n toimeenpano synnyttää autonomiaa puolustavaa kansalaistoiminnallista vastarintaa, niin tämän tukehduttaminen voi merkitä väestön vapauksien ja oikeuksien tukahduttamista.

Itsenäisyyden julistamiselle ei ehkä ole vaihtoehtoa tilanteessa, jossa ei ole tieto siitä, etteivät Espanjan hallituksen toimet tähtää juuri autonomian lakkauttamiseen yhtenäisyyden takaamiseksi. Tästä saattaa syntyä pelkoa vaarasta myös muiden alueiden, eritoten Baskimaan, autonomialle. Keskusvalta näyttää haluavan toteuttaa yhtenäisyyden erojen kustannukselle.

Pyrkimys on sama kuin Francolla – keinot ovat vain perustuslaillisia, siis hyödyntävät perustuslakituomioistuimen poliittista kokoonpanoa. Siis Espanjan hallituksella on autonomioiden vastainen kampanja, jonka avulla Kansanpuolue hyödyntää Kastilian nationalismia, erityyppistä kuin Katalonian poliittinen katalanismi. Poliittinen katalanismi on Kansanpuolueen päävihollinen, joka pyritään poliisitoimin kukistamaan. Tämä on pahin vaihtoehtoinen tapahtumakulku.

Käyttäjän anttialfthan kuva
Antti Alfthan

Mitkä ovat mahdollisuudet siihen, että Rajoyn hallitus voitaisiin kaataa ja koko tilanne neuvotella uudelleen?

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Parlamenttivaalithan järjestettiin sekä 2015 että 2016. Vuosi sitten PSOE päätti olla estämättä Rajoyn hallituksen muodostamista, jottei tarvittaisi kolmansia vaaleja peräkkäin:

https://en.wikipedia.org/wiki/Spanish_general_elec...

Luulisi uusien valtakunnallisten vaalien kuitenkin olevan useimpien mielestä sisällissotaa parempi vaihtoehto. Sinänsähän hallituksen kaatamiseen riittävä enemmistö kyllä parlamentista löytyisi.

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen

Puigdemont pelaa aikaa. Ei tässä sen kummemmasta ole kysymys. Katalonialaiset tekisivät viisaasti erottamalla hänet.

Käyttäjän erkkilaitila1 kuva
Erkki Laitila

Ei tainnut Viljon ennustus mennä nappiin. Nyt on totiset paikat edessä, valtataistelu ainakin.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Kukaanhan ei tätä itsenäisyyttä tunnusta. Loppujen lopuksi Puigdemont valitsi kuitenkin itsenäisyysjulistuksen alueparlamenttivaalien sijasta.

Toimituksen poiminnat