Kirjoituksia ja kommentteja Katalonian poliittisesta tilanteesta

Jännitys nousee Kataloniassa

Kataloniassa on tällä hetkellä jännittävä tunnelma. Aikataulu lyhyesti:

Tänään 26.10.

Klo 11 Suomen aikaa: eilen illalla melkein aamuyöhön kestänyt Katalonian aluehallituksen sekä itsenäistymisliikkeen keskeisten tahojen kokous jatkuu. Viime päivinä itsenäistymisliike on kokoustanut runsaasti ja paine aluepresidentti Puigdemontia kohtaan eri suunnista on valtaisaa. Lopullista päätöstä seuraavista askeleista ei ole vielä tehty mutta lehtitiedot viittaavat siihen että päätös kallistuu enemmän itsenäistymisjulistuksen kuin uusien vaalien puolelle. Aluehallituksen sisällä on muutama ministeri, jotka saattavat erota mikäli itsenäistymisjulistus annetaan. Muilta osin rintama on yhtenäinen ja esim. parlamenttienemmistöstä ei uskota tulevan loikkauksia.

Klo 18: Katalonian parlamentin istunto alkaa. Luvassa on yleiskeskustelu perustuslain artiklasta 155 ja Espanjan hallituksen tarkoituksesta tehdä laajamittainen interventio Katalonian aluehallintoon. Parlamentin on myös määrä päättää vastatoimista. Tänään on todennäköisesti luvassa ainoastaan Puigdemontin puhe sekä sitä seuraava debatti. Äänestykset vasta perjantaina.

Espanjan parlamentin ylähuoneen senaatin erikoisvaliokunta antaa myös tänään illalla lausunnon Espanjan hallituksen julkistamista artiklan 155 toimenpiteistä, jonka jälkeen niistä voidaan päättää koko senaatin istunnossa.

Huomenna 27.10.

Aamupäivällä: Katalonian parlamentin istunto jatkuu. Kukin parlamenttiryhmä saa esittää maksimissaan kolme päätöslauselmaa äänestettäväksi. Itsenäistymistä kannattavia parlamenttiryhmiä on kaksi joten he voivat halutessaan antaa yhteensä kuusi eri päätöslauselmaa. Osa niistä vetoaa dialogiin, osa kansainväliseen yhteisöön ja osa oikeudellisiin valituksiin artiklaa 155 vastaan. Joku näistä päätöslauselmista tulee todennäköisesti olemaan virallinen itsenäisen tasavallan julistus. On myös mahdollista että julistuksesta ei äänestetä ollenkaan vaan Puigdemont antaa sen puheessaan itse. Näin vältettäisiin toimet parlamentin puhemiesneuvostoa sekä yksittäisiä kansanedustajia vastaan. Joka tapauksessa mikäli julistus annetaan, tällä kertaa se tulee olemaan huomattavasti selkeämpi kuin 10. lokakuuta. Se miten julistusta lähdetään toimeenpanemaan on kuitenkin epävarmaa. Itsenäistymisliikkeellä näyttäisi kuitenkin olevan suunnitelmana se että ensimmäisenä vastustetaan institutionaalisesti sekä rauhanomaisilla katuprotesteilla interventiota Katalonian aluehallintoon ja mikäli Espanja epäonnistuu ottamaan Katalonian haltuunsa ja mahdollisesti sortuu jopa väkivaltaan, portti kohti itsenäistymisen toimeenpanoa sekä kansainvälistä tunnustusta avautuu. Kansainvälisen sovittelun pyytäminen (ei heti välttämättä suoraan tunnustamisen) on kuitenkin joka tapauksessa keskeisessä roolissa. Skenaario uusista vaaleista itsenäistymisjulistuksen jälkeen (joko Puigdemontin itsensä määrääminä tai aikanaan Rajoyn toimesta) on tietenkin myös varteenotettava. 

Klo 11: Espanjan senaatti kokoontuu päättämään vihreän valon antamisesta artiklalle 155. Kun Espanjan hallituksen esittämät toimenpiteet on hyväksytty senaatissa - todennäköisesti iltapäivällä - Espanjan hallitus kokoontuu vielä uudestaan ja määrää poikkeustoimista Katalonian aluehallintoa vastaan. Tämä tapahtuu joko perjantaina illalla tai viimeistään lauantaina. Poikkeustoimet astuvat voimaan kun ne ovat virallisesti julkistettu. Mikäli itsenäistymisjulistus annetaan, kapinasyyte ja pidätysmääräys ainakin Puigdemontista on myös todennäköinen. Se tulee kuitenkin tuomioistuimelta Espanjan yleisen syyttäjän valituksen pohjalta eikä artiklalla 155, jota käytetään mm. aluehallituksen viralta-panoon ja Katalonian parlamentin toimivaltuuksien rajoittamiseen.

 

Janne Riitakorpi

26.10.2017

 

Olen seurannut Katalonian poliittista tilannetta tiiviisti vuodesta 2012 lähtien. Olen julkaissut aiheesta runsaasti kirjoituksia ja kommentoin tilannetta aktiivisesti Twitterissä. Olen työharjoittelussa tämän syksyn ajan Barcelonassa Katalonian julkisuusdiplomatianeuvostossa (Diplocat). Diplocat on kansainvälisen Katalonia-tietouden edistämiseen tähtäävä julkis-yksityinen konsortio, jonka muodostavat Katalonian aluehallinnon, provinssihallintojen sekä Barcelonan kaupungin lisäksi mm. Katalonian kaikki yliopistot, työnantajien järjestöt, ammattiliitot sekä FC Barcelona.

Tässä tekstissä esitetyt näkemykset ja mielipiteet ovat täysin omiani eivätkä edusta Katalonian julkisuusdiplomatianeuvoston kantaa. 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

Toimituksen poiminnat