Kirjoituksia ja kommentteja Katalonian poliittisesta tilanteesta

Katalonian itsehallinto on mennyttä

Espanjan hallitus julkisti tänään toimenpiteet, jotka se aikoo toteuttaa Katalonian "palauttamiseksi takaisin perustuslailliseen järjestykseen". Vihreä valo niiden toimeenpanemiseen vaaditaan ensin Espanjan parlamentin ylähuoneelta senaatilta. Senaatin puhemiesneuvosto on kokoontunut parasta aikaa päättämään käsittelyaikataulusta. Näyttää todennäköiseltä että ne hyväksytään täysistunnossa perjantaina 27.11. mutta on teoriassa mahdollista että käsittely saadaan läpi hieman aikaisemminkin.

Toimenpiteet löytyvät espanjaksi tästä virallisesta dokumentista.

Ne sisältävät muun muassa Katalonian aluepresidentin, varapresidentin sekä koko aluehallituksen viraltapanon ja heidän toimivaltuuksien siirtämisen Espanjan ministeriöiden vastuulle. Todennäköisesti korkea virkamies kustakin ministeriöstä ottaa Katalonian aluehallinnon ministeriöt komentoon. Ministeriöt sekä aluehallinnon koneisto jatkaa toimintaansa normaalisti mutta´täysin Madridin kontrollissa. Uusi komentoketju voi myös muuttaa ministeriöiden ohjeistuksia sekä vaihtaa niiden virkamiehiä. Tämä tapahtuu hyvin todennäköisesti ainakin Katalonian sisäministeriön tapauksessa eli Katalonian poliisivoimien Mossos d'Esquadran ylin poliisijohto vaihdetaan. Myös esimerkiksi talousministeriön toiminta laitetaan uudessa komennossa tiukkaan kontrolliin ja voisi kuvitella että ainakin ulkoministeriön toiminta ajetaan alas mahdollisimman minimiin. Aikomuksena on myös tehdä interventio Katalonian julkiseen yleisradioon (TV3). Espanjan pääministeri ottaa vastuulleen aluepresidentille kuuluvan uusien aluevaalien määräämisen. Vielä ei ole tietoa kuka toimii muodollisena aluepresidenttinä eli tämän "virkamieshallituksen" johdossa.

Toinen merkittävä interventio on Katalonian parlamenttia vastaan. Sitä ei vielä hajoteta (Rajoy puhui kuudesta kuukaudesta uusiin aluevaaleihin, ensin tilanne saatava rauhoittumaan) mutta sen toimintaa rajoitetaan merkittävästi. Se ei enää voi esimerkiksi valita uutta aluepresidenttiä ja kaikki sen hyväksymät lait alistetaan Espanjan hallituksen muodostaman elimen veto-oikeudelle. Lisäksi parlamentti ei voi myöskään antaa Katalonian "virkamieshallitusta" velvoittavia määräyksiä. Toisin sanoen sen toimintavapaus on supistettu minimiin.

Vaikka Katalonian aluehallinto itsessään jatkaa on tämä de-facto itsehallinnon lakkauttaminen. Totaalinen kontrolli ja demokraattisesti valitun aluehallituksen viraltapano ei ole itsehallintoa. Espanja on tehnyt ratkaisevan virheen. Dialogin ja neuvottelujen sijasta on valittu kovin mahdollinen linja. Espanjan yleisen syyttäjän virasto valmistelee parasta aikaa syytettä koko aluehallitusta vastaan kapinasta mikäli itsenäistymisjulistus annetaan. Tämä on absurdia koska Espanjan lakikirjan mukaan kapina vaatii väkivaltaista toimintaa. Tähän mennessä itsenäistymistä kannattavien kansalaisjärjestöjen johtajat ovat jo tutkintavankeudessa kapinan lietsomisesta mutta itse kapinasyytteitä ei ole vielä nostettu. Kapinasta voi saada jopa 30 vuoden vankeustuomion.

Katalonian aluehallitus olisi ollut valmis dialogiin. Dialogi ei tietenkään tarkoita samaa kuin täydellinen antautuminen ja itsenäistymishankkeesta luopuminen mutta esimerkiksi itsenäistymisjulistus olisi voitu laittaa jäihin pitkäksikin aikaa mikäli Espanjan hallitus olisi suostunut kahdenkeskisiin neuvotteluihin. Jonkinlainen kompromissi on aina mahdollinen. Viimeisessä kirjeessään Rajoylle to 19.11. aluepresidentti Puigdemont myönsi ettei itsenäistymisjulistuksesta ole vielä äänestetty parlamentissa mutta näin voi käydä jos Espanja kieltäytyy neuvottelusta sekä jatkaa tietään kohti itsehallinnon lakkauttamista.

Katalonian aluepresidentti Puigdemont osallistuu tänään klo 18 Suomen aikaa kansalaisjärjestöjen johtajien vapauttamista vaativaan mielenosoitukseen Barcelonassa sekä antaa tiedotustilaisuuden televisiossa kello 22 Suomen aikaa tänä iltana. Katalonian parlamentin puhemiesneuvoston on määrä kokoontua ensi maanantaina aamulla klo 11.30 Suomen aikaa päättämään seuraavan täysistunnon ajankohdasta sekä sisällöstä. Se tulee todennäköisesti olemaan debatti yleisestä poliittisesta tilanteesta, jonka aikana Puigdemont esittää parlamentin hyväksyttäväksi Katalonian virallisen itsenäistymisjulistuksen.

Katalonian yhteiskunta sekä poliitikot paljon laajemmin kuin pelkästään itsenäistymisen kannattajien osalta tulevat puolustamaan omia instituutioitaan Espanjan interventiota vastaan. Espanja ei voi voittaa tätä reittiä mutta toisaalta tulevaisuus näyttää synkältä myös Katalonialle. Tässä konfliktissa ei tule olemaan voittajia, ainoastaan häviäijiä. Aluehallituksella ja parlamentin enemmistöllä on kuitenkin mandaatti kohti itsenäistymistä ja määrätietoisuus toteuttaa se. Täytyy kuitenkin pitää mielessä että kansalaisten turvallisuus on aina ensisijaista. Suunnitelmat ovat kuitenkin olemassa siihen miten artiklan 155 toimeenpanemista tullaan vastustamaan. Espanjan tulee seuraavien viikkojen aikana muistaa kaikessa toiminnassaan se että kansalaisia ei saa asettaa vaaraan ja kansanäänestyspäivän kaltaiselta poliisiväkivallalta tulee välttyä.

Mikäli itsenäistymisjulistus annetaan, konflikti myös kansainvälistyy. Katalonia tulee lyhyellä aikavälillä häviämään sen kamppailun mutta merkkejä on ilmassa siitä että voitot ovat myös mahdollisia. Ja jos Katalonia häviää lyhyen aikavälin kansainvälisen tunnustuksen Euroopan unionissa 27-1 on jo yksi tunnustus suunnaton voitto. Oli kuitenkin kyse itsenäistymisjulistuksen toimeenpanemisesta tai uusiin vaaleihin valmistautumisesta, rauhanomainen institutionaalinen sekä erityisesti kansalaisyhteiskunnan "vastarinta" tulee olemaan seuraavina päivinä keskiössä Kataloniassa. Tämä ei ole mielipide vaan fakta. Perustuslain artiklan 155 toimenpiteitä tullaan vastustamaan Kataloniassa ja on hyvin mahdollista ettei Espanja pysty niitä toimeenpanemaan ilman laajamittaiseen väkivaltaan turvautumista. Tätä tulisi Espanjan välttää.

Fakta on myös se että Espanjan tänään julkaisemat toimenpiteet Katalonian itsehallinnon lakkauttamiseksi ovat perustuslain sekä Katalonian itsehallintolain vastaisia. Espanjan perustuslain artikla 155 kyllä antaa Espanjan hallitukselle vapaat kädet käyttää parhaaksi katsomiaan keinoja itsehallintoalueen saattamiseksi takaisin perustuslaillisen järjestyksen piiriin mutta artiklan vähemmän puhuttu toinen pykälä rajoittaa nämä toimenpiteet suoriin itsehallintoalueen viranomaisille annettuihin käskyihin. Argumentointi Espanjan perustuslain puolesta kärsii kun sitä puolustaessa rikotaan perustuslakia itseään. Itse asiassa vuonna 1977 Espanjan perustuslakia säätävälle kokoukselle (Las Cortes Constituyentes) ehdotettiin laajempaa sisältöä artiklaan 155 sisältäen mm. aluevaalien määräämisen sekä itsehallintoalueen poliittisen johdon viraltapanon. Tätä ei hyväksytty vaan päädyttiin vähemmän arveluttavaan mutta tulkinnaltaan epäselvempään sanamuotoon. Kun senaatti näyttää vihreää valoa ensi viikolla näille toimenpiteille, joku taho valittaa niistä Espanjan perustuslakituomioistuimeen. Lopullisen päätöksen niiden perustuslaillisuudesta tekee perustuslakituomioistuin. Tuomioistuimen päätös tulee todennäköisesti olemaan Espanjan hallitukselle myönteinen mutta nyt mitataan Espanjan perustuslakituomioistuimen puolueellisuus: jos ja kun toimenpiteistä valitetaan sille, aikooko se ottaa valituksen käsittelyyn ja näin ollen väliaikaisesti jäädyttämään toimenpiteet odottaen lopullista tuomiota?

 

Janne Riitakorpi

21.10.2017

 

Olen seurannut Katalonian poliittista tilannetta tiiviisti vuodesta 2012 lähtien. Olen julkaissut aiheesta runsaasti kirjoituksia ja kommentoin tilannetta aktiivisesti Twitterissä. Olen työharjoittelussa tämän syksyn ajan Barcelonassa Katalonian julkisuusdiplomatianeuvostossa. Tässä tekstissä esitetyt näkemykset ja mielipiteet ovat täysin omiani eivätkä edusta Katalonian julkisuusdiplomatianeuvoston kantaa. 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

9Suosittele

9 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (25 kommenttia)

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

"Katalonian itsehallinto on mennyttä"

Tämä on vain väliaikatulos. Saa nähdä kuinka monta pelijaksoa vielä on edessä.

Käyttäjän janneriitakorpi1 kuva
Janne Riitakorpi

Totta. Kontrolli poistunee jossain vaiheessa. Uusien vaalien jälkeen? Mutta entä jos itsenäistymistä kannattavat puolueet uudistavat enemmistönsä?

En usko että kontrollia tosin pystytään edes tehokkaasti toimeenpanemaan. Vastustus tulee olemaan isoa Kataloniassa.

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

EU perustettiin mm. siksi, että Euroopan valtiot eivät alkaisi sotia keskenään, mutta pystyykö EU vähentämään sisällissotien ja muiden vastaavien väkivaltaisuuksien vaaraa?

Käyttäjän juhanikahelin kuva
Juhani Kahelin

Loppua kohti Riitakorven kirjoitus osoittautui miellyttävän moninäkökulmaiseksi, tilannetta useammalta suunnalta katsovaksi.

Tällainen kirjoitus antaa enemmän kuin esim. prof. Jukka Kekkosen julistuksenomainen ja yhdeltä suunnalta katsova asenne (Kekkonen tuomitsi Katalonian ja puolusti Espanjan hallitusta laillisuuden nimissä).

Yle juoksuttaa ohjelmiinsa päivittäin UPIn tutkijoita. Heitä kuunnellessa miltei aina jää epäily näkökannan yksisuuntaisuudesta. Moninäkökulmainen analyyttisyys taitaa heiltä puuttua. Milloin puolustetaan EU:ta, milloin Espanjan keskushallitusta, milloin mitäkin.

Käyttäjän erkkilaitila1 kuva
Erkki Laitila

Olen systeemiajattelun ammattilainen ja testaan mielelläni kuinka pitkälle logiikkani riittää eri haasteissa. En kiinnitä huomiota todellisiin yksityiskohtiin vaan vain meta-tasoon eli vaihtoehtoihin.
Katalonian kriisissä on 12 eri tapaa luiskahtaa seuraavaan vaiheeseen, missä taas on 12 erilaista tapaa, ellei jo päädytty armottomaan lopputilaan tai sovintoon. Maailma on vaihtoehtoja täynnä. En lähde tässä ominaisuudessa veikkailemaan, mutta kuuntelen mielenkiinnolla miten asia etenee käytännössä.

http://metayliopisto.fi/meta-ajattelu-katalonian-k...

Juha Hämäläinen

Niin joudut tekemään. Kukaan ei Iberiasta tule sinun tai suomalaisten näkemyksiä kysymään.

joni rikkola

Kerrankin rehellinen korrekti analyyttinen kirjoitus, johon voin yhtyä. Ei haeta väkisin jotain muuta puolueellista näkökulmaa, kuin mitä asiat ovat.

Kun kansaa aletaan alistamaan sen luontainen reaktio on vastarinta. Jopa niillä, jotka aiemmin halusivat olla Espanjassa. Ihmisluonne lopulta määrittelee nämä asiat. Raha ja valtaeliitti häviavät lopulta aina, histroria opettaa sen ja moneen kertaan reilun parin tuhannen vuoden aikana.
EU osoitti oman haluttomuutensa puuttua muihin kuin valta ja raha-asioihin. Jos nyt olisi ollut EU joukot olisi KAtaloniaan lähetetty jopa suomalaisia pamputtamaan katalaaneja. Sehän perimmäinen syy on. Itsenäisyyteen ja demokratiaa EU ei halua sekaantua tahi edistää. Britit antoivat kansanvallasta nöyryyttävän esimerkin itseriittoiselle EU:lle ja kansanvalta onkin EU:n ja samallamyösEspanjan valtaa pitävien pahin vihollinen.

Liisa Haavisto

Katalonian separatistijohto on täysin aiheetta lähtenyt provosoimaan Espanjaa (antaen kuvan valloitetusta alueesta) ikäänkuin jonain vihollisena ja kaivaa kaiken mahdollisen jopa historiasta vääristääkseen tosiseikkoja. Katalonia on itse ollut alunperin yksi niistä alueista, jotka loivat perustuksen Espanjalle 500 vuotta sitten. Katalonian johto ei itse ole kunnioittanut sopimuksia, jotka on yhteisesti sovittu v. 1978-1979, vaan on häikäilemättömästi lähtenyt valehtelun tielle itsenäisyystavoitteiden pönkittämiseksi. Olisivat edes rehellisiä. Sen sijaan haluavat väkisin luoda kuvaa Espanja vastaan Katalonia asetelmaa. Ja kaiken tämän sekamelskaa keskellä jää huomioimatta että suurin osa n. 65 % Katalonian asukkaista vastustaa itsenäisyyttä. Miten on mahdollista, että Puigdemont valittaa demokratian puutteesta eikä itse kunnioita sitä tosiasiaa että vähemmistö kataloonialaisista kannattaa itsenäisyyttä, ei enemmistö. Miksi hän vähättelee tätä asiaa eikä ota sitä mitenkään puheeksi? Vaikuttaa aika vahvasti siltä että nimenomaan separatistit haluavat vallan Kataloniassa eikä sitä myöskään, jos niin pääsisi tapahtumaan, kovin helposti annettaisi pois, esim aluevaalien kautta. Kuten yleensäkin kommunistisissa maissa. Separatisteilla kun on anarkistinen työväenliikkeen tausta, ja kun ottaa huomioon kyseisen liikkeen nuorisojärjestön agressiiviset asenteet turisteja kohtaan, ja vieläpä Katalonian alueparlamentin hiljaisella suostumuksella, niin ei kovinkaan oikeudenmukaiselta vaikuta hallitsevan puolueen "demokraattinen" asenne. Sääli sinänsä että asiallisuudesta itsenäisyyden suhteen on vajottu valheellisen populismiin.

Käyttäjän MarinaLindqvist kuva
Marina Lindqvist

Eikös se Katalonian raha- ja valtaeliitti siellä separatistienkin taustalla kummittele? Tätä mieltä ovat ainakin monet ns.tavalliset espanjalaiset.

Kyösti Salovaara

Eihän Katalonian hallitus ole valmis neuvottelemaan muusta kuin itsenäisyydestä, ja siitähän ei voi neuvotella koska se ei ole mahdollista nykyisen perustuslain mukaan.

Vaikka miljoona ihmistä menisi kadulle, se ei tuosta muuksi muutu.

Ei Espanjan keskushallitus kaappaa valtaa Kataloniassa, Katalonia sitä vastoin yritti (yrittää) sitä. Katalonia toimii "francolaisittain", ei Espanja.

Eikä Katalonia ole "sorrettu" alue vaan rikas maakunta, joka pyrkii kieltämään velvollisuutensa osallistua Espanjan köyhempien alueiden tukemiseen. Vähän sama kuin helsinkiläiset menisivät kadulle huutamaan ettei me enää Suomen maaseudulle Helsingistä kerättyjä veroja jaeta.

Totta kai itsekkäästi saa haluta kaiken itselleen, se on sallittua. Mutta itsekkyys on itsekkyyttä eikä sillä ole demokratian kanssa juuri mitään yhteistä.

Käyttäjän MarinaLindqvist kuva
Marina Lindqvist

Juuri näin. Täällä eteläisessä Espanjassa ollaan perinjuurin kyllästyneitä katalonialaisten haluttomuuteen hoitaa oma osansa, vieläpä etuoikeutettuina moniin muihin maakuntiin nähden. Sekin herättää kysymyksiä, että jos Katalonia itsenäistyisi, niin mitä tehdä niille viidelle miljoonalle siellä jotka haluaisivat olla osa yhtenäistä Espanjaa? Ihan vaan paikallista jorinaa täältä Costa Blancalta.

Käyttäjän janneriitakorpi1 kuva
Janne Riitakorpi

Toki katalaanit haluaisivat Baskimaan ja Navarran kaltaisen laajemman talousautonomian ja verotusoikeuden mutta tämä ei ole niin iso selittävä tekijä itsenäistymisliikkeen takana kuin poliittiset tapahtumat. Viittaan mm. PP:n agressiiviseen kampanjaan itsehallintolakia vastaan vuonna 2006, perustuslakituomioistuimen päätökseen vuonna 2010 tai Espanjan hallituksen kieltäytymiseen neuvottelemasta kansanäänestyksen järjestämisestä. Kansanäänestyksen järjestämiseen löytyy useita keinoja jopa ilman Espanjan perustuslain muuttamista jos siihen löytyisi poliittista tahtoa Madridista. Toki Rajoyn täysi kieltäytyminen taloussopimusneuvotteluista vuonna 2012 oli merkittävässä roolissa myös.

Tilanteen eskaloituminen (artikla 155 --> yksipuolinen itsenäistymisjulistus) ei ole kummallekaan osapuolelle edullinen. Ei ole totta että Katalonia olisi valmis neuvottelemaan ainoastaan itsenäistymisestä. Katalonia yritti viisi vuotta neuvotella sitovasta virallisesta kansanäänestyksestä. Vielä nykyäänkin se olisi mahdollinen kompromissiratkaisu konfliktiin. Mutta on toki vaikea nähdä Espanjan suostuvan siihen.

Espanjalta vaadittaisiin nyt samantyylistä johtajuutta kuin aikanaan pääministeri Suarezilta joka neuvotteli Katalonian aluehallinnon palautuksen ja mahdollisti aluepresidentti Tarradellasin paluun maanpaosta jo ENNEN Espanjan vuoden 1978 perustuslain hyväksymistä.

Juha Hämäläinen

Itsenäistyminen on lähes aina vaatinut verenvuodatusta ja ruumiskasoja. Tämä on tapa osoittaa itsenäisyyshaluja ja toteuttaa ne.

En usko katalaanien olevan valmiita tähän. Ei ole tarpeeksi paineita. Mitä tulee Espanjan hallitukseen ja armeijaan niin siellä on kuningashuonetta myöten riittävästi fasistista francolaista verta edelleen pysäyttämään itsenäistymisyritykset kuinka tahansa verisesti vain tilanne vaatiikin. Ne geenit eivät kadonneet minnekään.

Kyse on molemminpuolin täysin valmiudesta väkivaltaan. Kyse ei ole juridiikasta kuten moni tuntuu luulevan. Juridiikka ja sen tulkinta on lisäksi täysin Espanjan hallinnassa, jota EU tukee.

Käyttäjän JaakkoKorpi-Anttila kuva
Jaakko Korpi-Anttila

→ 10 JH: "Juridiikka ja sen tulkinta on lisäksi täysin Espanjan hallinnassa .."

Luulinkin nykykriisin alkuvaiheessa, että pelkkä viittaus ’155’ tarkoittaa tykkikaliiperia eikä Espanjan perustuslain pykälää.

EU:n perustuslaissa puolestaan todetaan, että Unionin tavoitteina (I-3 artikla) on yhteiskunnallisen oikeudenmukaisuuden, alueellisen yhteenkuuluvuuden, rauhan ja turvallisuuden edistäminen ja että tavoitteisiin pyritään asianmukaisin keinoin.

Unionin ja sen jäsenvaltioiden välisistä suhteista (I-5 artikla) on maininta: .. kunnioitetaan kansallista identiteettiä sekä paikallista ja alueellista itsehallintoa. .. Jäsenvaltioiden pitää pidättyä toimenpiteistä, jotka voivat vaarantaa tavoitteiden toteuttamisen. Näillä eväillä pitäisi Katalonian kriisi ratkaista!

Liisa Haavisto

Espanja nimenomaan pyrkii hoitamaan Katalonian parlamentin lainrikkomuksen asiallisin keinoin.
Katalonian johtoasemassa olevat poliitikot ovat rikkoneet Espanjan hallintoalueiden (ja yksi niistä on Katalonia) yhdessä laadittua lakia vastaan. Francon vallan loputtua sai maanpaossa oleva Katalonian "hallitus" tulla takaisin, mutta silti nämä tämän hallituksen jäsenet/ kannattajat eivät ole tyytyväisiä, eivät vaikka saivat laajat oikeudet itsehallintoalueeseensa.
Kuitenkaan oikeutta itsenäistymiseen ei ole annettu perustuslaissa ja Katalonian poliittisen johdon pitäisi se tietää. Sen vuoksi itsenäistymispyrkimys on törkeä rikkomus Espanjan lakia vastaan ja sitä voisi verrata vallankaappausyritykseen (lisäksi kun alle puolet kannattaa itsenäisyyttä)
Ja vieläpä itsehallintoalueelta joka on alueena yksi maailman vauraimpia, joten syytä tyytyväisyyteen luulisi olevan. Mutta kun ei, joillekin ei vain mikään riitä.

Nyt Katalonia menettää hetkellisesti itsehallinto-oikeutensa ja uudet aluevaalit järjestetään puolen vuoden kuluttua. Sinne ei siis mitään diktatuuria ole tulossa.

Käyttäjän kalevikamarainen kuva
Kalevi Kämäräinen

Juridiikka ei tässä suhteessa edellytä tulkintaa, koska Espanjan perustuslain toinen artikla selvästi sanoo valtion olevan jakamaton.
https://www.boe.es/legislacion/documentos/Constitu...
http://www.congreso.es/portal/page/portal/Congreso...

Enemmän tulkintaa on vaadittu esimerkiksi Yhdysvalloissa, jonka perustuslaki vaikenee asiasta ja vastaus on saatu vasta tulkinnan (sekä sisällissodan) jälkeen:
"The Union of the States never was a purely artificial and [p725] arbitrary relation. It began among the Colonies, and grew out of common origin, mutual sympathies, kindred principles, similar interests, and geographical relations. It was confirmed and strengthened by the necessities of war, and received definite form and character and sanction from the Articles of Confederation. By these, the Union was solemnly declared to "be perpetual." And when these Articles were found to be inadequate to the exigencies of the country, the Constitution was ordained "to form a more perfect Union." It is difficult to convey the idea of indissoluble unity more clearly than by these words. What can be indissoluble if a perpetual Union, made more perfect, is not?"
https://www.law.cornell.edu/supremecourt/text/74/700
https://www.washingtonpost.com/news/the-fix/wp/201...
http://constitutionus.com/

Terveisin Kalevi Kämäräinen

Juha Hämäläinen

Yksi lakiuskovainen lisää. Voi jestas.

Eihän mikään itsenäistyminen suju ilman väkivaltaa. Jokaisen valtion lainsäädäntö on tarkoituksella laadittu sellaiseksi, että laki ei taatusti tue minkään valtion alueen irtaantumista.

Siis jäljelle ei jää kuin väkivaltainen ero.

Käyttäjän kalevikamarainen kuva
Kalevi Kämäräinen Vastaus kommenttiin #17

Liekö Hämäläisen ymmärryksessä vikaa, kun ei kommenttini mennyt perille. Espanjan perustuslaki on sanamuodoltaan selvä toisin kuin Yhdysvaltain perustuslaki, joka vasta käytännön (sisällissota) ja tulkinnan kautta päätyi valtion jakamattomuuteen.

Terveisin Kalevi Kämäräinen

Juha Hämäläinen Vastaus kommenttiin #18

Kyllä USAn lainsäädäntö on hyvin selvä ollut 150 vuotta. En ymmärrä mihin edes pyrit tällä vertailulla.

Jos oikeasti luemme vaikkapa Espanjan perustuslakia niin kyllä siinä on aineksia Katalonialle itsenäistyä ns laillisesti ja rauhanomaisesti.

Halusin aiemmassa korostaa sitä, ettei lainsäädännöllä ole mitään merkitystä itsenäistymishankkeissa. Jokainen valtio tekee yleensä sen tulkinnan, ettei minkään sen alueen irtaantuminen käy päinsä, ja toimii sen mukaan eli käynnistää valtion väkivaltakoneiston estääkseen irtaantumisen.

Eli arvelen ymmärtäneeni täysin mitä luin ja mitä kirjoitin.

Käyttäjän kalevikamarainen kuva
Kalevi Kämäräinen Vastaus kommenttiin #21

Tarkoitan sitä, ettei Espanjan perustuslakia tarvitse "yksitotisuudessaan" tulkita toisin kuin Yhdysvaltain perustuslakia:
"Artículo 2.
La Constitución se fundamenta en la indisoluble unidad de la Nación española, patria común e indivisible de todos los españoles, y reconoce y garantiza el derecho a la autonomía de las nacionalidades y regiones que la integran y la solidaridad entre todas ellas."
https://www.boe.es/legislacion/documentos/Constitu...

"Section 2
The Constitution is based on the indissoluble unity of the Spanish Nation, the common and indivisible homeland of all Spaniards; it recognises and guarantees the right to selfgovernment of the nationalities and regions of which it is composed and the solidarity among them all."
http://www.congreso.es/portal/page/portal/Congreso...

Espanjassa asiaa on siis perustuslaillisesti harkittu pitemmälle kuin Yhdysvaltain perustajaisät aikoinaan osasivat miettiä. On toisaalta myös totta, että väkivalta valtioiden hajotessa on liki erottamaton osa kehityskulkua.

Terveisin Kalevi Kämäräinen

Käyttäjän rutanen1965 kuva
Jari Rutanen

Konfrontaatio on edessä. Jopa väkivaltainen.

EU:n pitäisi nyt painostaa Madrid neuvotteluihin, joissa Katalonian ongelmien juurisyyt selvitettäisiin ja sovittaisiin.

Tätä ei tule kuitenkaan tapahtumaan ja Kataloniasta on tulossa esimerkkitapaus muille potentiaalisille EU:sta lähtiöille (Unkari, Kreikka, Tsekki, ?)

Kyösti Salovaara

Tietysti ulkopuolisen on vaikea havaita pyrkimysten vivahteita, siitä puhumattakaan kuka on ehdottomasti oikeassa - jos kukaan.

Keskeisin kysymys on (saattaisi olla), että miksi nykymaailmassa kukaan/mikään alue haluaa itsenäisyyttä, kun samaan aikaan rajat poistuvat ja maailmaan muodostuu erilaisia virtuaaliyhteisöjä.

Olen seurannut nyt aika tiiviisti El Paisissa julkaistuja kirjoituksia: yhteenvetona voisi todeta että monen sortin intellektuellit (myös Barcelonassa asuvat) melko yksimielisesti asettavat katalonialaisten itsenäistymisajatukset kyseenalaiseksi. Kirjoittajat ovat kulttuuriväkeä, oikeusporukkaa, historioitsijoita jne, eli ei mikään homogeeninen väki. Esimerkiksi Mario Vargas Llosa on kirjoittanut monta ajatuksia herättävää ja kriittisitä juttua katalonialaisten nationalismista.

Katalonian itsenäisyysliikettä on enemmän verrattu Leninin ja Hitlerin porukoiden tekemiin "kumouksiin" kuin mihinkään demokraattiseen kehitykseen.

Katseleepa asiaa suunnalta tai toiselta, esille nousee yhä uudestaan hyvinkin dogmaattinen nationalismi - jota jopa koululaisille Kataloniassa tuputetaan - eikä lainkaan suvaitseva liberalismi.

Mielenkiintoista sinänsä on ollut seurata suomalaista ja englantilaista mediaa, joissa kummassakin aika löysästi toistetaan Katalonian separatistien propaganda sellaisenaan eikä juuri lainkaan oteta huomioon Espanjan keskusvallan (ja esim. edellä mainittujen intellektuellien) perusteluja. Journalismi tuntuu toimivan pelkästään tunnepohjalla, ei tietoon perustuen. Mitä enemmän väkeä kaduilla, sitä "oikeammassa" tunteet ovat?

Käyttäjän janneriitakorpi1 kuva
Janne Riitakorpi

Mielenkiintoista kuinka Katalonian näkökulmaa syytetään usein propagandaksi ja Espanjan keskusvallan sekä erityisesti Espanjan valtamedian näkemykset ovatkin sitten okei. Jos lähdetään tälle tielle niin malliesimerkki propagandastasta on Espanjan ulkoministerin tämänpäiväinen esiintyminen BBC:llä missä hän taas kiisti kansanäänestyksen poliisiväkivallan sanomalla että kuvat niistä on valeuutisia ja että jos jotain väkivaltaa oli niin se oli minimaalista ja provosoitua. Sosiaalisessa mediassa pyöri päivän aikana joitakin manipuloituja kuvia mutta oikeita kuvia sekä ennen kaikkea videoita on sadoittain. Poliisiväkivaltaa on tutkinut ja tuominnut mm. Amnesty International sekä Human Rights Watch. Uutiset valekuvista usein antavat ainoastaan muutaman esimerkin. Erityisesti suosittelen tutustumaan videomateriaaliin sillä toisin kuin kuvia, niitä on vaikeampi manipuloida. Ja videomateriaalia poliisiväkivallasta on valtavasti.

Itsekin luen El Paisia ja muuta Espanjan mediaa aktiivisesti mutta kehotan seuraamaan tasapuolisuuden nimessä myös katalonialaista mediaa. Diari Ara, Nacio Digital, La Vanguardia, El Nacional, El Punt Avui sekä El Periodico muutamia mainitakseni. Näistä La Vanguardia ja El Periodico ovat hyvin jyrkästi itsenäistymisprosessia vastaan mutta uutisoivat silti tasapainoisemmin kuin Espanjan media. Jätin selkeimmin itsenäistymistä kannattavat esim. VilaWebin tuosta listasta pois.

Käyttäjän janneriitakorpi1 kuva
Janne Riitakorpi

El Paisin puolueettomuus on mennyttä viimeistään siinä vaiheessa kun kirjoittajalle annetaan potkut Katalonia-myönteisen kirjoituksen johdosta: https://www.thetimes.co.uk/article/el-pais-sacks-t...

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Katalonian itsenäisyysliikettä on enemmän verrattu Leninin ja Hitlerin porukoiden tekemiin "kumouksiin" kuin mihinkään demokraattiseen kehitykseen."

Harvinaisen älytön vertaus. Kannattaisi miettiä mitä on demokratia.

Toimituksen poiminnat