Kirjoituksia ja kommentteja Katalonian poliittisesta tilanteesta

Maanantai 16.10. on oleellinen Kataloniassa

Muutama päivitys viimeisimmistä tapahtumista Kataloniassa koska seuranta on hieman laantunut Suomen mediassa:

Katalonian itsenäistymistä kannattava kansalaisjärjestö ANC ilmoitti tänään illalla 12.10. että se vaatii Katalonian parlamenttia poistamaan itsenäistymisjulistuksen vaikutusten jäädytyksen. Tämä sen takia että Espanjan pääministeri Rajoy selkeästi kieltäytyi neuvotteluista Katalonian aluehallituksen kanssa eilen sekä sulki pois myös kansainvälisen sovittelun mahdollisuuden. Sen sijasta Rajoy aktivoi perustuslain artiklan 155 (itsehallinnon lakkauttaminen) lähettämällä itsenäistymisjulistuksesta täsmennystä ja irtisanoutumista vaativan kirjeen aluepresidentti Puigdemontille. Tämä perustuslain artiklassakin mainittava toimi on edellytys sille että artiklan käyttöönotto voidaan viedä parlamentin ylähuoneen päätettäväksi.

Nyt kaikki katseet kääntyvät maanantaihin 16.10. joka on takaraja Puigdemontin vastaukselle. Lisäksi silloin ANC:n ja Omniumin johtajat Jordi Sanchez ja Jordi Cuixart sekä Katalonian poliisivoimien Mossos d'Esquadran komentaja Josep Lluis Trapero ovat kutsuttu toistamiseen todistamaan Espanjan erityistuomioistuin Audiencia Nacionalin eteen syytettynä kapinan lietsomisesta. Näyttää todennäköiseltä että ainakin molemmat Jordit asetetaan maanantaina tutkintavankeuteen. Käykö näin Traperon osalta, sitä on vielä vaikea arvioida.

Rajoy potkaisi pallon eilen siis takaisin Katalonian nurkkaan kieltäytymällä dialogista, valmistautumalla artiklan 155 toimeenpanoon sekä vaatimalla selkeää sanoutumista irti itsenäistymisestä. Hämäyksenä julkistettiin ontto lupaus perustuslakiuudistusta pohtivan komitean perustamisesta 6 kuukauden sisällä. Viimeistään maanantaina selviää Puigdemontin vastaus. Se saattaa olla monitulkintainen viime tiistain itsenäistymisjulistuksen vaikutusten jäädyttämiseen verrattavissa oleva manööveri. Se tuskin kuitenkaan tulee olemaan itsenäistymisestä kirjallisesti irtisanoutuminen mikä on ainoa Espanjaa tyydyttävä vastaus. Tai jos onkaan niin sitä ei todeta Espanjan hallituksen mukaan riittävän selkeästi. Puigdemontin pitäisi kieltää koko puheensa. Se ei siis riittäisi että hän kertoo asian niin kuin se oli eli että mandaatti itsenäistymiseen julistettiin mutta välittömästi jäädytettiin itsenäistymisjulistuksen vaikutukset. Lisäksi itsenäistymistä kannattavat kansanedustajat ja aluehallitus allekirjoittivat varsinaisen itsenäistymisjulistuksen, jolla ei kuitenkaan ollut lain voimaa. Sitä ei luettu tai äänestetty parlamentissa eikä sitä julkaistu Katalonian aluehallinnon virallisessa lehdessä. Todennäköisesti seuraava askel on sitten se että Rajoy vie itsehallinnon lakkauttamisen Espanjan parlamentin ylähuoneen päätettäväksi ja sieltä vihreää valoa saatuaan ryhtyy toimeenpanemaan sitä todennäköisesti täsmäiskuilla laajamittaisen lakkautuksen sijasta. Ellei viime hetken kansainvälistä sovittelua saada aikaan, Katalonian poliittinen johto joutuu tekemään tästä omat johtopäätöksensä ja kuten varapresidentti Junqueras tänään viittasikin, "riski kohti vapautta" on pakko ottaa. Aluehallituksen tiedottaja Jordi Turull sanoi myös että mikäli artikla 155 otetaan käyttöön, itsenäistymisjulistuksen vaikutusten jäädyttäminen poistetaan ja tasavalta julistetaan.

 

Janne Riitakorpi

12.10.2017

 

Olen seurannut Katalonian poliittista tilannetta erittäin tiiviisti vuodesta 2012 lähtien. Olen julkaissut aiheesta runsaasti kirjoituksia ja kommentoin tilannetta aktiivisesti Twitterissä. Olen työharjoittelussa tämän syksyn ajan Barcelonassa Katalonian julkisuusdiplomatianeuvostossa. Tässä tekstissä esitetyt näkemykset ja mielipiteet ovat omiani eivätkä edusta Katalonian julkisuusdiplomatianeuvoston kantaa. 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän rutanen1965 kuva
Jari Rutanen

Kiitos raportista Janne!

Artikla 155 toimeenpano näyttää nyt todennäköiseltä, sillä kumpikaan osapuoli ei anna periksi.

Järkevintä olisi kuitenkin mennä neuvotteluihin ja uudistaa perustuslakia Kataloniaa tyydyttävällä tavalla.

Toimituksen poiminnat