Kirjoituksia ja kommentteja Katalonian poliittisesta tilanteesta

Aikalisä itsenäistymisessä - Katalonia vetoaa dialogiin ja sovitteluun

Katalonian aluepresidentti Carles Puigdemont piti eilen illalla odotetun puheensa Katalonian parlamentin edessä. Koko maailman katsellessa monet odottivat itsenäistymisjulistusta. Puheessaan, joka löytyy englanniksi tästä linkistä, Puigdemont sanoi seuraavaa:

"Tänä historiallisena hetkenä ja Katalonian aluepresidenttinä, esiteltyäni kansanäänestyksen tulokset parlamentille sekä kansalaisillemme, totean että kansa on päättänyt että Katalonian tulisi itsenäistyä tasavaltalaisen valtiomuodon omaavaksi valtioksi.

Tämä täytyy todeta tänään, vastuullisesti ja kunniotuksella.

Samalla juhlavuudella, minä ja hallitukseni ehdotamme että parlamentti jäädyttää itsenäistymisjulistuksen seuraukset, jotta tulevien viikkojen aikana voimme aloittaa dialogin, jota ilman ei ole mahdollista päätyä neuvoteltuun ratkaisuun. Uskomme vahvasti että tämä hetki ei vaadi pelkästään jännitteiden vähentymistä vaan myös selkeää sitoutumista Katalonian kansan 1.10. osoittaman tahtotilan edistämiseen. Meidän tulee pitää kansanäänestyksen tulokset mielessä tämän dialogivaiheen aikana, jonka olemme valmiita nyt aloittamaan"

Parlamentin istunnon jälkeen Katalonian aluehallitus sekä kaikki itsenäistymistä kannattavien puolueiden kansanedustajat allekirjoittivat "Katalonian edustajien julistuksen", joka sisällöltään on kiistaton itsenäistymisjulistus. Se on luettavissa katalaaniksi täältä. Sitä ei kuitenkaan luettu parlamentin istunnossa puhumattakaan että siitä olisi äänestetty. Eikä se virallisesti ole aluehallituksen asetus eikä sitä julkaista Katalonian aluehallinnon virallisessa lehdessä, jossa kaikki päätökset julkaistaan.

Ensireaktiot olivat monenlaisia. Osa itsenäistymisliikkeestä erityisesti CUP-puolue pettyi Puigdemontin lausuntoon. CUP harkitsee nyt jättäytyykö se parlamentin toiminnasta pois kunnes itsenäistyminen julistetaan. Monet itsenäistymisen kannattajat kuitenkin kehuivat Puigdemontin valtiomiesmäistä puhetta.  Harva kuitenkaan uskoi täyteen itsenäistymisjulistukseen tai sen välittömään toimeenpanoon joka tapauksessa. Oli selvää jo ennen istuntoa ettei parlamentti tulisi äänestämään julistuksesta. Itsenäistymisliike oli neuvotellut keskenään viime päivien aikana itsenäistymisjulistuksen sisällön ja Puigdemontin puheen päälinjat mutta esim. CUP ei ollut nähnyt lopullista puhetta ennen kuin tuntia ennen puheen alkua. Puigdemontin alkuperäinen suunnitelma saattoi hyvinkin olla selkeämpi itsenäistymisjulistus mutta erityisesti kansainvälinen huomio ja kommentit saivat Puigdemontin päätymään tähän eräänlaiseen Slovenian malliin. Itsenäisyys julistettiin mutta välittömästi todeten etteivät sen vaikutukset astu toistaiseksi voimaan. Puigdemont vetosi kansainväliseen sovitteluun sekä tarjosi Espanjan hallitukselle valmiuttaan neuvotteluihin. Tällä hän esim. vastasi myönteisesti Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tuskin eilen esittämään vaatimukseen välttämään peruuttamattomia toimia ja pyrkimään dialogiin. Nyt katsotaan vaatiiko Tusk samaa Mariano Rajoylta?

Katalonian aluehallitus on valmis neuvottelemaan Espanjan hallituksen kanssa. Pohjana kansanäänestyksen tulos eli mandaatti itsenäistymiselle mutta esim. neuvoteltu kansanäänestys kompromissiratkaisuna ei ole vieläkään yhtään mahdoton ajatus - siis Katalonian näkökulmasta. Espanjan hallitus kuitenkin tulkitsi tapahtuneen välittömästi itsenäistymisjulistukseksi ja aikoo toimia sen mukaan. Espanjan hallitus kokoontuu parasta aikaa keskiviikkoaamuna 11.10. päättääkseen toimista Kataloniaa vastaan.

Katalanian poliittinen johto ei tehnyt mitään peruuttamatonta eilen. Itsenäistymisjulistus on nyt pöydällä mutta sitä ei vielä ryhdytä toimeenpanemaan. Sitä ei luettu parlamentissa tai hyväksytty parlamentin äänestyksellä. Kansainvälinen mielipide ei tue tällä hetkellä Katalonian yksipuolista itsenäistymisjulistusta vaan dialogia Espanjan ja Katalonian välillä. Kansainvälinen sovittelu on myös jollain aikavälillä mahdollista. Kansainvälinen mielipide voi kuitenkin muuttua jos Espanja ei tartu tähän mahdollisuuteen vaan tekee siirtonsa itsenäistymisen estämiseksi.

 

Janne Riitakorpi

11.10.2017

 

Olen seurannut Katalonian poliittista tilannetta erittäin tiiviisti vuodesta 2012 lähtien. Olen julkaissut aiheesta runsaasti kirjoituksia ja kommentoin tilannetta aktiivisesti Twitterissä. Olen työharjoittelussa tämän syksyn ajan Barcelonassa Katalonian julkisuusdiplomatianeuvostossa. Tässä tekstissä esitetyt näkemykset ja mielipiteet ovat omiani eivätkä edusta Katalonian julkisuusdiplomatianeuvoston kantaa. 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat