Kirjoituksia ja kommentteja Katalonian poliittisesta tilanteesta

Galician ja Baskimaan aluevaalit ensi sunnuntaina 25.9.

Espanjassa on ensi sunnuntaina kahdet vaalit: alueparlamenttivaalit Baskimaassa sekä Galiciassa. Pikainen katsaus niihin.

Nämä vaalit ovat ainakin kahdella tapaa merkittävät. Ensinnäkin niillä on vaikutusta Espanjan poliittisen umpisolmun ratkaisuun ja (vuoden sisällä) kolmansien parlamenttivaalien välttämiseen. Lisäksi Baskimaan ja Galician alueparlamentit ovat vielä ainoat mistä ei ole käyty vaaleja sitten Espanjan poliittisen kartan mullistumisen (uusien puolueiden Podemoksen nousu 2014 ja Ciudadanoksen nousu 2015). Podemoksen aluellisten koalitioiden En Marean Galiciassa ja Elkarrekin Podemoksen Baskimaassa povataan menestyvän hyvin ja palauttavan hieman Podemoksen kesäkuun parlamenttivaaleista lähtien hiipunutta momentumia. Ciudadanos saattaa jäädä ilman alueparlamenttipaikkoja molemmissa.

Galicia on kansanpuolueen vahvaa aluetta. PPdeG:lle povataan jopa nykyisen ehdottoman parlamenttienemmistön säilyttämistä mikä tarkoittaisi aluepresidentti Feijoon jatkoa. Sosialistit ja En Marea kamppailevat toiseksi suurimman puolueen asemasta ja neljäntenä alueparlamenttiin tulee Galician itsenäistymistä kannattava nationalistiblokki BNG.

Baskimaassa nykyisen aluepresidentti (lehendakari) Urkullun johtamalle kansallispuolue PNV:lle povataan voittoa mutta aluehallituksen muodostamisesta tulee mielenkiintoista. Itsenäistymistä kannattava vasemmisto EH Bildu todennäköisesti on Ekarrekin Podemoksen edellä toiseksi suurin puolue sosialistien ja kansanpuolueen jäädessä kauaksi taakse. Baskimaa on ottanut itsenäistymishankkeensa suhteen rauhallisemmin viime vuosina. Historiallinen tausta (ETA) vaikuttaa edelleen jakautuneeseen yhteiskuntaan. Lisäksi pitää muistaa että Baskimaa nauttii Navarran tapaan laajasta talousautonomiasta verotusoikeuksineen. Esimerkiksi Katalonialta tämä talousautonomia puuttuu vaikka sitä yritettiin luoda niin perustuslakituomioistuimen romuttaman itsehallintolakiuudistuksen kuin vuoden 2012 Fiscal Pact neuvotteluiden avulla. Selkeä ero Kataloniaan on myös se ettei PNV ole ryhtynyt voimallisesti ajamaan itsenäistymistä. Kansallispuolue PNV kannattaa itsenäistymistä muttei pidä sitä tällä hetkellä ajankohtaisena. Tässä on selkeä ero Katalonian vuoden 2012 tapahtumiin kun Artur Masin johdolla suurin puolue Convergencia ryhtyi itsehallinnon laajentamisvaatimusten sijasta johtamaan itsenäistymisliikettä. Katso uusin blogitekstini Katalonian itsenäistymishankkeen tilanteesta.

Espanjan poliittiseen umpikujaan vaaleilla saattaa olla vaikutusta. Galician vaaleilla on suuri symbologinen merkitys jos kansanpuolue pysyy siellä yksin vallassa ja sosialistit jäävät En Marean taakse. Paine sosialistien sisällä johtajavaihdokseen, kolmansien vaalien välttämiseen sekä tyhjää äänestämiseen Rajoyn pääministeriäänestyksessä saattaa kasvaa. Baskimaassa sekä kansanpuolue että sosialistit ovat kaukana muista puolueista mutta heillä saattaa olla sanansa sanottavana hallitusneuvotteluissa. Kenen kanssa PNV lähtee hallitusta muodostamaan? EH Bildun, sosialistien vai kansanpuolueen? On spekuloitu että kansanpuolue voisi tukea PNV:n hallitusta Baskimaassa vastineeksi siitä että PNV äänestäisi Rajoyn pääministeriyden puolesta Espanjan parlamentissa. Kuitenkin kansanpuolue jäisi silti yhden parlamenttipaikan päähän enemmistöstä Ciudadanoksen, PNV:n ja yhden kanariansaarten kansanedustajan äänistä huolimatta.

Koska sosialistien johtama hallitus on erittäin epätodennäköinen (se tarvitsisi joko sekä Ciudadanoksen että Podemoksen tuen ja molemmat eivät ole mahdollisia samaan aikaan tai Podemoksen ja Baskimaan sekä Katalonian alueellisten puolueiden tuen ja Katalonian CDC sekä ERC eivät siihen suostu ilman itsenäistymiskansanäänestystä) on sosialistien tyhjä ääni Rajoyn luottamusäänestyksessä ainoa mahdollisuus välttää kolmannet parlamenttivaalit. Deadline tähän on 31. lokakuuta. Jos Espanjaan ei saada muodostettua hallitusta hieman reilussa kuukaudessa, maa päätyy vuoden sisällä kolmansiin parlamenttivaaleihin joulukuussa 2016.

 

Mielipidetiedustelut Baskimaasta ja Galiciasta.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat