Kirjoituksia ja kommentteja Katalonian poliittisesta tilanteesta

Viime hetken hurja käänne Kataloniassa – uudet vaalit vältettiin

Kirjoitin eilen blogitekstin otsikolla ”Katalonia äänestää uudestaan – itsenäistymishanke jäihin”. Tänään joudun pyörtämään sanani. Katalonian itsenäistymistä kannattavat Junts pel Si sekä CUP puolue pääsivät uskomattomasti – ja kirjaimellisesti viimeisellä hetkellä – sopuun uuden aluepresidentin valinnasta. Katalonia välttää uudet ennenaikaiset alueparlamenttivaalit ja niiden sijaan siirtymäkausi itsenäistymiseen voi lähteä kunnolla käyntiin. Edes puolueiden neuvottelijat eivät eilen omien sanojensa mukaan uskoneet sovun olevan todennäköinen ja jo viikkojen ajan Kataloniassa on kirjoiteltu mielipidekirjoituksia siitä kuinka prosessi itsenäistyä on epäonnistunut.

 

Katalonian politiikka kuitenkin yllätti jälleen. Suurin sovun mahdollistanut asia oli Katalonian virkaatekevän aluepresidentin Artur Masin valtiomiesmäinen henkilökohtainen päätös luopua ehdokkuudestaan jatkokaudelle. Päätös näin pelastaa Katalonian itsenäistymisliike muistetaan vielä pitkään Masin uran tärkeimpänä. Mas sanoi itse että on käytettävissä itsenäistymisaluehallituksen ryhtyessä toimeenpanemaan siirtymäkautta itsenäisen tasavallan luomiseksi mutta hän ei spekulaatioista huolimatta todennäköisesti ota vastaan mitään varsinaista asemaa aluehallituksessa (esim. Conseller en Cap eli pääministeri tai varapresidentti) vaan näemme Masin tulevaisuudessa ehkä johtamassa itsenäistyvän Katalonian ja Euroopan unionin välisiä neuvotteluja. Lisäksi Mas keskittyy Convergencia-puolueensa uudistamiseen eikä sulkenut pois mahdollisuutta asettua uudelleen ehdolle - esimerkiksi itsenäisen Katalonian tasavallan ensimmäisissä parlamentti- tai presidentinvaaleissa.

 

Masin syrjäyttäminen oli CUP:n keskeisin vaatimus. Sen toteuduttua on ymmärrettävää että myös CUP joutui tekemään uhrauksia tänään. CUP lupasi kirjallisesti että sen kymmenen alueparlamentaarikkoa eivät missään tilanteessa vaaranna itsenäistymissiirtymäkautta äänestämällä Junts pel Si:n aluehallinnon toimia vastaan alueparlamentissa. Parlamenttienemmistön on säilyttävä. Lisäksi kaksi CUP:n kansanedustajaa tulee työskentelemään tiiviisti Junts pel Si:n kanssa ja äänestämään yleensä heidän mukaan samalla lailla. Näin Junts pel Si:n teoreettinen paikkamäärä kasvaa 64 kun itsenäistymistä vastustavilla puolueilla on 63. CUP:n loput 8 eivät välttämättä äänestä aina aluehallituksen ehdotusten puolesta mutta eivät missään tilanteessa kaada aluehallitusta.  Lisäksi CUP tulee julkisuudessa arvioimaan kriittisesti omaa toimintaansa viime kuukausien neuvotteluiden aikana sekä tunnustamaan heidän asenteensa Junts pel Si:tä kohtaan olleen liian tiukka. Näin Junts pel Si ja CUP pääsevät eteenpäin.

 

Aluepresidentistä Junts pel Si ja CUP sopivat että CUP:n kaikki alueparlamentaarikot tulevat äänestämään Artur Masin Junts pel Si:n edustajien joukosta valitseman ehdokkaan puolesta sunnuntaina 10. tammikuuta pidettävässä äänestyksessä. Artur Masin korvaajaehdokkaaksi nostettiin Masin CDC-puolueen jäsen, Junts pel Si:n kansanedustaja, Gironan pormestari sekä Katalonian kuntien itsenäistymisliikkeen (AMI) johtaja Carles Puigdemont. Leipureiden lapsesta ja miehestä, joka on omien sanojensa mukaan ollut koko elämänsä itsenäistymisen kannattaja, tulee huomenna Katalonian 130. aluepresidentti.

 

Kuvaavaa sovun viime hetkellä syntymisestä on se että Puigdemont tullaan valitsemaan aluepresidentiksi kirjaimellisesti vain muutamaa tuntia ennen lainsäädännöllistä takarajaa valinnalle. Alueparlamentin istunto alkaa klo 18 Suomen aikaa sunnuntaina.

 

Ensi viikolla muodostetaan Katalonian itsenäistymisaluehallitus johon Puigdemont ottaa varapresidentiksi todennäköisesti ERC:n johtajan Oriol Junquerasin ja Junts pel Si ehdokaslistan johtaja Raul Romeva sekä nykyinen varapresidentti Neus Munte saavat tavallista ministeriä oleellisemmat roolit. Tämän jälkeen alkaa ensimmäinen käytännön askel siirtymäkaudella kohti itsenäistymistä. Perustuslaillisesta prosessista, itsenäisen Katalonian sosiaaliturvajärjestelmästä sekä valtiovarainministeriöstä laaditaan lait, jonka jälkeen aluehallitus ryhtyy toimeenpanemaan näitä itsenäisen valtion rakennelmia. Siinä vaiheessa on edessä ensimmäinen vakava yhteenotto Katalonian ja Espanjan välillä koska kaikki nämä toimet on jo kielletty Espanjan perustuslakituomioistuimen toimesta ja ei ehkä mene kauaa kevääseen kun perustuslakituomioistuin uusilla laajennetuilla toimivaltuuksillaan yrittää poistaa Puigdemontia virasta. Tätä Katalonian itsenäistymisaluehallitus ei kuitenkaan tule tottelemaan.

 

Seurataan mitä tapahtuu. Tämä hurja päivä Kataloniassa on nyt kuitenkin johtanut siihen että uusien vaalien sijasta, Katalonia saattaa olla jo hyvässä vauhdissa kohti itsenäistymistä maaliskuussa. Ja vuoden päästä, itsenäistymisjulistusta ollaan jo pian hyväksymässä.

 

 

Englanninkieliset kotisivuni: http://catalanpolitics.com/

Seuraa myös Twitterissä: @JanneRiitakorpi

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän erkkilaitila1 kuva
Erkki Laitila

Hyvä Janne, kun kirjoitat tästä.

Jos Katalonia pääsee itsenäistymään, sillä voi olla suuria esimerkinomaisia vaikutuksia muualle.
Systeemiajattelijana näen, että systeemien pitää olla itseorganisoituvia, autopoieettisia, jos vain mahdollista. Ei siis pakko-ohjausta, austerity politiikkaa tai suvereniteetin loukkauksia. Kreikan kohtelu ei tule onnistumaan entisin kuvioin.

Katalonia taitaa olla suhteellisen varakas, että itsenäistymisen mahdollisuuksia on.

Pidätkö ajantasalla?

Toimituksen poiminnat