Kirjoituksia ja kommentteja Katalonian poliittisesta tilanteesta

Katalonian alueparlamentti aloitti siirtymäkauden itsenäistymiseen

  • Katalonian alueparlamentti aloitti siirtymäkauden itsenäistymiseen

Symbolisena päivänä tasan vuosi Katalonian 9. marraskuuta 2014 pidetyn itsenäistymisäänestyksen jälkeen, Katalonian alueparlamentti hyväksyi tänään äänin 72–63 julistuksen, jossa todettiin prosessin itsenäisen Katalonian tasavallan luomiseksi alkaneen. Julistus oli seurasta Katalonian syyskuun 27. päivän tosiasiallisena itsenäistymiskansanäänestyksenä pidetyistä alueparlamenttivaaleista ja ensimmäinen konkreettinen askel korkeintaan 18 kuukautta kestävään siirtymäkauteen, jonka lopussa häämöttää Euroopan seuraavan itsenäisen valtion syntyminen. Varsinainen itsenäistymisjulistus eli ns. toinen julistus täydentää tätä ensimmäistä siirtymäkauden loppupuolella.

 

Tämä julistus hyväksyttiin itsenäistymistä kannattavien Junts pel Si ja CUP puolueiden äänillä. Niin itsenäistymistä vastustavat C’s, PSC ja PPC kuin välimaastoon sijoittuva CSQEP äänestivät vastaan. Ainakin yksi CSQEP:n kansanedustaja (Joan Giner) olisi halunnut äänestää tyhjää mutta 11 kansanedustajan ryhmä kallistui ”ei”-äänen puolelle ja uhkasi erottaa Ginerin ryhmästä jos hän ei noudata ryhmäkuria.

 

Julistuksen kolme keskeisintä kohtaa ovat seuraavat:

- Itsenäistymistä kannattavien poliitikkojen ja puolueiden puheiden jälkeen tämä julistus on ensimmäinen todellinen institutionaalinen toimi, jolla todetaan viime vaaleissa syntynyt mandaatti siirtymäkaudelle kohti itsenäistymistä ja sen virallisesti koko maailmalle esittäminen

- 30 päivän aikaraja lainsäädäntötyön aloittamiselle liittyen itsenäistymisprosessiin ja itsenäisen valtion rakennelmiin sisältäen mm. perustuslain valmistelun, väliaikaisen perustuslain laatimisen, lainsäädännön jatkuvuuden turvaamisen sekä esim. itsenäisen sosiaaliturvajärjestelmän, valtiovarainministeriön ja keskuspankin mahdollistavan lainsäädännön alulle panon

- Ehkä jopa kaikista dramaattisimpana sen julistaminen ettei itsenäistymissiirtymäkauteen liittyvä päätöksenteko Kataloniassa ole enää Espanjan alaista ja epäkelvoksi todettu Espanjan perustuslakituomioistuin ei enää nauti legitimiteettiä Kataloniassa.

 

Espanjan pääministeri Rajoy ilmoitti heti julistuksen hyväksymisen jälkeen että hallitus odotetusti valittaa julistuksesta perustuslakituomioistuimeen. Tämä aiotaan tehdä keskiviikkona sen jälkeen kun neuvoa-antavaa valtioneuvostoa on asiasta kuultu. Espanjan perustuslakituomioistuimen odotetaan kokoontuvan torstaina ja ottavan valituksen käsittelyyn. Tällä se myös väliaikaisesti mitätöi julistuksen (lopullisesti annettuaan päätöksen asiasta käsittelyn jälkeen) ja tänä syksynä hyväksytyn lakimuutoksen turvin perustuslakituomioistuin voi määrätä sanktioita niille ketkä eivät tätä väliaikaista mitätöintiä tottele. Toimet Katalonian alueparlamenttia (ja sen johtoa mukaan lukien itsenäistymisliikkeen Carme Forcadell, joka valittiin parlamentin puhemieheksi) ja/tai aluehallintoa (kunhan uusi saadaan muodostettua) ovat itse asiassa aika todennäköisiä siinä vaiheessa kun alueparlamentti alkaa säätämään itsenäistymiseen liittyvää lainsäädäntöä ja aluehallinto toimeenpanemaan itsenäisen valtion rakennelmia. Viime viikkojen kriisikokousten tapaan Rajoy jatkaa yhteydenpitoa lähinnä oppositiojohtaja PSOE:n Sanchezin kanssa mutta myös uusien Ciudadanos ja Podemos puolueiden johtajien kanssa asian tiimoilta.

 

Alea iacta est - arpa on nyt heitetty Kataloniassa. Siirtymäkausi itsenäistymiseen on alkanut. Ollaan niillä rajoilla mistä takaisin ei enää ole kääntymistä. Kuitenkin todellinen eskaloitumisen hetki koittaa vasta siinä vaiheessa jos ja kun Katalonia syyllistyy perustuslakituomioistuimen tottelemattomuuteen – asiaan minkä sekä Junts pel Si että CUP ovat myöntäneet jossain kohtaa tarpeelliseksi ja välttämättömäksi ja mikä nyt tämän päiväisellä julistuksella vahvistettiin. Kuinka Espanjan hallitus ja perustuslakituomioistuin tähän reagoi ja mitä tapahtuu jos Katalonia ei tottele esim. alueparlamentin puhemiehen virasta poistoa tai vastaavaa. Vielä pari kuukautta sitten Espanjassakin jossain määrin tabuna pidettyä perustuslain artiklan 155 käyttöä ja Katalonian itsehallinnon lakkauttamista harkitaan jo avoimesti johtavien poliitikkojen toimesta. Ei ole suurta epäilystä siitä etteikö Espanjan joulukuun 20. päivän parlamenttivaalien tällä hetkellä todennäköisin lopputulema: nykyään vallassa olevan kansanpuolueen vähemmistöhallitus Ciudadanoksen tuella olisi valmis tarvittaessa myös tähän. Itsenäistymisliikkeen johto saattaa myös saada vastaansa rikossyytteitä tavallisempaa kautta esim. maanpetoksen valmistelusta.

 

Sisäisesti Katalonian itsenäistymisliike seisoo lujana tämän päiväisen julistuksen takana. Heillä on selkeä enemmistö parlamentissa ja melko selvä viime vaalien mandaatti (48 % äänistä itsenäistymistä kannattaville, 39 % vastustajille, loput muille) takanaan. Kuitenkin yksi asia hiertää Junts pel Si:n ja CUP:n välejä ja se on Katalonian seuraavan aluepresidentin valinta. Junts pel Si ja CUP ovat koko lailla pystyneet/pystyvät sopimaan kaikesta muusta siirtymäkauteen ja seuraavan hallituksen toimintaan liittyvistä asioista mutta CUP ei hyväksy Junts pel Si:n ehdokasta, nykyistä aluepresidenttiä Artur Masia jatkamaan virassa.

 

Ensimmäinen äänestys aluepresidentistä pidetään huomenna 10. marraskuuta ja tarvittaessa toinen torstaina 12.11. Sen jälkeen äänestyksiä pidetään niin paljon kuin on tarpeellista aina 10. tammikuuta 2016 asti joka on viimeinen deadline. Jos siihen mennessä aluepresidenttiä ei ole valittu, parlamentti hajotetaan ja Kataloniassa on uudet vaalit maaliskuussa 2016. Ensimmäisessä huomisen äänestyksessä Mas tarvitsee taakseen 68 ääntä 135:sta ja sen jälkeen toisesta äänestyksestä eteenpäin valintaan riittää pelkkä yksinkertainen enemmistö äänistä eli enemmän puolesta kuin vastaan. Vaalien tuloksen matematiikka (Junts pel Si 62 paikkaa, CUP 10 ja muut yhteensä 63) tarkoittaa sitä että CUP:n tyhjää äänestäminen ei riitä jos ja kun kaikki muut äänestävät Masia vastaan.

 

Ensimmäisessä äänestyksessä Junts pel Si tarvitsee kuusi CUP:n ääntä ja toisesta eteenpäin vähintään kaksi CUP:n myönteistä ääntä yhdistettynä kahdeksaan tyhjään ääneen. Näin ollen CUP on todellisessa ratkaisijan roolissa ja oikeastaan ainoana isompana asiana, joka hiertää itsenäistymisliikettä sisäisesti, tämä kysymys Katalonian seuraavasta aluepresidentistä myös ratkaisee itsenäistymissiirtymäkauden todellisen alkamisen kohtalon. Jotta siirtymäkauden julistus voidaan kunnolla toimeenpanna, Katalonia tarvitsee toimivan aluehallituksen vaikkakin alueparlamentilla tulee olemaan hyvin suuri rooli koko prosessissa itsenäistymiseen. Lisäksi Espanjan voimakkaan vastareaktion vuoksi Katalonia tarvitsisi toimivan aluehallituksen nykyisen toimitusministeristön sijasta mahdollisimman pian.

 

Dilemma aluepresidentin valinnan suhteen ratkeaa joko kahdella tavalla – tai sitten se ei ratkea ja Katalonia ajautuu uusiin vaaleihin mitkä olisivat katastrofi itsenäistymisliikkeelle. Sekä Junts pel Si että CUP ovatkin koko ajan vakuutelleet että sopu löydetään ja ennenaikaiset vaalit eivät ole vaihtoehto. Ratkaisu on jonkinlainen kompromissi mutta käytännössä kyse on siitä, kumpi perääntyy ensin. Pystyykö Junts pel Si esittämään Artur Masin valinnan osana sellaista kokonaisuutta (koko sopu itsenäistymissiirtymäkaudesta, jonka tämän päiväinen julistus laittoi liikkeelle sekä aluehallituksen muu kokoonpano), jonka CUP voisi hyväksyä. CUP voi myös päätyä äänestämään Masin puolesta ”kriittisen kyllä:n” (2 puolesta, 8 tyhjää) jos se katsoo, ettei tämän takia kannata romuttaa itsenäistymissiirtymäkautta ja osittain totuudenomaisesti väittää tilanteen johtuneen siitä että Junts pel Si uhkasi uusilla vaaleilla. Tästä ei kuitenkaan vielä ole mitään merkkejä vaan CUP edelleenkin pysyy lujana oman vaatimuksensa takana. Toisaalta Junts pel Si ei myöskään ole ainakaan vielä ollut valmis miettimään vaihtoehtoa, jossa Mas jatkaisi aluepresidenttinä mutta pienemmillä toimivaltuuksilla ja enemminkin valtionpäämiehen roolissa kansainvälisiä neuvotteluja vetäen kun päivänpolitiikkaa johtaisi yksi tai useampi varapresidentti. Myös Katalonian pääministerin (Conseller en Cap) virka voidaan palauttaa ja valtaa jakaa mm. ERC:n johtajan Oriol Junquerasin ja Junts pel Si listan johtajan Raul Romevan kanssa. Ei kuitenkaan ole tietoa hyväksyisikö CUP tällaisen kompromissin.

 

Toisaalta Junts pel Si saattaa (vaikea pala Masille ja Convergencialle) taipua CUP:n vaatimukseen ja vaihtaa ehdokastaan. Mas voisi silti jatkaa esim. varapresidenttinä ja johtaa niitä kansainvälisiä neuvotteluja vaikka presidentiksi valittaisiin joku kompromissi Junts pel Si:n riveistä. CUP on ehdotellut Raul Romevaa, nykyistä varapresidentti Neus Muntea, Junquerasta tai Muriel Casalsia. Junts pel Si on kuitenkin ollut myöskin kovana ja seissyt yhdessä rintamassa Artur Masin takana.

 

Tähän aluepresidenttikysymykseen ei vielä ole ratkaisua näköpiirissä mutta tämän iltainen debatti parlamentissa liittyen ensimmäiseen äänestykseen, Artur Masin oma puheenvuoro, huominen äänestys, CUP:n mahdollinen ehdotus kompromissista sekä tulevien päivien neuvottelut ennen ja jälkeen torstain toista äänestystä kertovat jo paljon. Toisaalta sekä Junts pel Si että CUP ovat puhuneet siitä kuinka neuvottelut ns. koko paketista liittyen itsenäistymissiirtymäkauden yksityiskohtiin sekä aluepresidentin valintaan päättyvät sopuun vasta joulukuun loppupuolella. Vielä ei ole syytä murehtia, jos tällä viikolla kahdessa ensimmäisessä äänestyksessä aluepresidenttiä ei valita mutta kuten kansalaisjärjestöt ovat tänäänkin korostaneet: mitä nopeammin sitä parempi. Katalonian kansalliskokous ANC on sanonut puuttuvansa neuvotteluihin siinä vaiheessa jos ne näyttävät kariutuvan ja johtavan uusiin vaaleihin. Jos Junts pel Si ja CUP romuttavat itsenäistymissiirtymäkauden aluepresidenttikysymyksen takia, olisi se vuosikymmenen poliittinen fiasko Kataloniassa.

 

Tulevat päivät, viikot ja kuukaudet ratkaisevat paljon. Katalonian ja Espanjan suhde on tänään muuttunut entistä vaikeammaksi ja tilanne tulee todennäköisesti eskaloitumaan aika piankin. Katalonia on jo sillä kynnyksellä mistä takaisin ei enää välttämättä ole kääntymistä. Espanja taas on todellisessa vaarassa hajota mutta siitä huolimatta kehottaisin harkitsemaan vakavasti ennen kuin tilanteeseen vastataan äärimmäisillä keinoilla. Euroopan tulee myös olla hereillä. Espanjassa on aivan pian vakavanlainen perustuslaillinen kriisi, Madridissa vallassa poliittiset voimat, joiden vastareaktion kohtuullisuuteen on vaikea uskoa, ja Katalonia aloittamassa historiansa merkittävintä vaihetta. Tilanteen eskaloituminen saattaa myös johtaa jo melko pian ensi vuonna Katalonian yksipuoliseen itsenäistymisjulistukseen.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat