Kirjoituksia ja kommentteja Katalonian poliittisesta tilanteesta

Uusi käänne Kataloniassa – yhteinen itsenäistymistä kannattava ehdokaslista

Kataloniassa pidetään sunnuntaina 27. syyskuuta ennenaikaiset alueparlamenttivaalit, jotka itsenäistymistä kannattavat puolueet muuttavat tosiasialliseksi kansanäänestykseksi itsenäistymisestä. Viime aikoina Katalonian sisäpolitiikassa on kuohunut ja suurin käänne nähtiin nyt alkuviikosta.

 

Suurimmat itsenäistymistä kannattavat puolueet CDC ja ERC sekä muutama pienempi puolue ja etenkin itsenäistymistä kannattavat kansalaisjärjestöt ANC ja Omnium Cultural Katalonian kuntien itsenäistymisliike AMI:n tuella ovat päässeet sopuun yhden yhteisen ehdokaslistan muodostamisesta syyskuun vaaleja varten. Tämä ehdokaslista tulee olemaan kansalaisjärjestöjen edustajien johtama ja vain osittain puolueista koostuva.

 

Listan kärkeen Barcelonan vaalipiirissä (jossa valitaan 85 kaikkiaan 135 edustajasta) tulee ensimmäisenä Raul Romeva, joka on entinen vasemmistolaisen ICV (ei kannata itsenäistymistä) puolueen meppi ja nykyinen Katalonian kansalliskokous ANC:n Ara es l’Hora (nyt on aika) – kampanjan johtaja. Toiseksi tulee ANC:n edellinen johtaja Carme Forcadell. Kolmanneksi tulee Omnium Culturalin nykyinen johtaja Muriel Casals.

 

Ja seuraavaksi päästään asiaan: neljäntenä kyseisellä listalla tulee olemaan Katalonian nykyinen aluepresidentti ja CDC puolueen johtaja Artur Mas. Viidentenä itsenäistymistä kannattavaa listaa edustaa nykyisen pääoppositiopuolueen Katalonian tasavaltalaisen vasemmiston (ERC) johtaja Oriol Junqueras. Muissa vaalipiireissä eli Gironassa, Lleidassa ja Tarragonassa ehdokaslistojen kaksi kärkinimeä ovat kansalaisjärjestöjen edustajia, jonka jälkeen voi tulla poliitikkoja.

 

Kaiken kaikkiaan poliitikkojen määrän suhdetta kansalaisjärjestöjen edustajiin ei tiedetä mutta arvelisin suurimman osan kärkiehdokkaiden jälkeen olevan itsenäistymistä kannattavien puolueiden poliitikkoja. Puolueiden kesken edustus tällä yhteisellä ehdokaslistalla on sovittu 60–40 CDC:n ja ERC:n välillä.

 

Kahdesta pienemmästä itsenäistymistä kannattavasta puolueesta (MES ja DC) tulee joitain yksittäisiä edustajia ehdokaslistalle. MES (vasemmistoliike) on alkujaan irtautunut Katalonian sosialistipuolueesta (PSC) itsenäistymissiipenä ja DC (Katalonian demokraatit) CiU-koalition pienemmän osapuolen UDC puolueen itsenäistymissiipenä. Kuten vähän aikaa sitten arvelin: sen lisäksi että CiU hajosi itsenäistymiskysymyksen takia, myös hajoamisesta jäljelle jäänyt itsenäistymistä vastustava UDC hajosi itsenäistymistä kannattaneiden hylättyä puolueen.

 

CDC:n ja ERC:n lisäksi kolmas hieman isompi Katalonian itsenäistymistä kannattava puolue CUP ei osallistu pari viikkoa kestäneiden neuvotteluiden jälkeen muodostettuun yhtenäiseen itsenäistymistä kannattavaan ehdokaslistaan vaan muodostaa oman itsenäistymistä kannattavan listan syyskuun vaaleihin. Tämä johtui siitä että se ei pitänyt aluepresidentti Masin ehdotuksesta (joka sysäsi liikkeelle tämän dramaattisen kehityskulun tähän sopuun) puolueiden ja kansalaisjärjestöjen yhteisestä ehdokaslistasta vaan teki oman ehdotuksensa, jonka ainoastaan ERC olisi voinut hyväksyä.

 

CUP olisi halunnut pelkästään kansalaisjärjestöjen ehdokaslistaa täysin ilman poliitikkoja ja itsenäistymisen kannattajien mahdollista voittoa seuraavan siirtymäkauden kohti itsenäistymistä alkupuolella järjestettävää uutta alueparlamenttivaalia silloin itsenäisen Katalonian tasavallan perustuslain säätämistä edeltävien poliittisten voimasuhteiden mittaamiseksi.

 

Nyt toteutunut puolueiden (CDC, ERC, MES ja DC) ja kansalaisjärjestöjen (ANC, Omnium Cultural ja AMI) yhteinen ehdokaslista oli kompromissi CUP:n ehdotuksen ja Artur Masin viime marraskuisen alkuperäisen pelkkien poliittisten puolueiden yhteisen ehdokaslistan välillä. Nyt saavutettu sopu korvaa viime tammikuusta (ns. tammikuun 14. päivän sopu) tähän päivään voimassa olleen suunnitelman kolmesta erillisestä itsenäistymistä kannattavasta ehdokaslista (CDC, ERC ja CUP) mutta mm. yhdessä kampanjoiden, sisällyttäen vaaliohjelmaan tärkeimmäksi kohdaksi Katalonian itsenäistymisen sekä ns. tiekarttaan siitä mitä vaalien jälkeen tapahtuu sitoutuen.

 

Tiekartta (sisältää mm. alueparlamentin heti syyskuun vaalien jälkeen antaman siirtymäkauden alkamisjulistuksen, itsenäistymisneuvotteluiden aloittamisyrityksen Madridin kanssa, kansainvälisen sympatian ja tunnustuksen hakemisen, itsenäisen valtion rakennelmien sisältäen mm. keskuspankin, sosiaaliturvan ja infrastruktuurin jatkuvuuden luomisen, perustuslain laatimisen ja lainsäädännöllisen jatkuvuuden turvaamisen) ei ole kadonnut mihinkään, sitä on päinvastoin pyritty konkretisoimaan CDC:n ja ERC:n välillä. Vaikka CUP ei osallistu yhteiseen ehdokaslistaan se tukee tiekartan pääpiirteitä (syyskuun vaalien kansanäänestyspiirre, parlamentin antama siirtymäkauden julistus sekä itsenäisen valtion rakennelmat).

 

Jos itsenäistymistä kannattavat vaalilistat (yhteinen lista ja CUP:n lista) voittavat syyskuun 27. päivän vaalit eli siis saavat vähintään 68 alueparlamenttipaikkaa, muodostavat CDC ja ERC Katalonian ”itsenäistymisaluehallituksen. Viime päivien aikana on sovittu että Artur Mas tulisi jatkamaan Katalonian aluepresidenttinä ja Oriol Junquerasista tulisi varapresidentti. Kymmenestä ministerinsalkusta CDC saisi 6 ja ERC 4. Alueparlamentin puhemies tulisi joko ERC:stä tai sitten kansalaisjärjestöjen edustajista. Tästä ei ole vielä selvyyttä ja veikkaan jälkimmäistä. CUP tukee (ei varauksettomasti) CDC:n ja ERC:n aluehallitusta kaikissa itsenäistymiseen johtavaan siirtymäkauteen liittyvissä parlamenttikäsittelyissä eikä pyri kaatamaan sitä.

 

Siirtymäkausi päättyisi itsenäisen valtion rakennelmien sekä neuvotteluiden jälkeen samalla tapaa kuin alkuperäisessä suunnitelmassa eli itsenäisen Katalonian tasavallan perustuslaista järjestettävään kansanäänestykseen, sitä seuraavaan alueparlamentin antamaan itsenäistymisjulistukseen, siitä mahdollisesti järjestettävään itsenäistymisjulistuksen ratifioivaan kansanäänestykseen sekä itsenäisen Katalonian tasavallan parlamenttivaaleihin. Kuitenkin alkuperäisen 18 kuukauden eli 1,5 vuoden aikarajan syyskuun vaaleista varsinaiseen itsenäistymiseen sijasta CDC ja ERC ovat nyt sopineet että jos itsenäistymistä kannattavat puolueet voittavat syyskuun vaalit ja saavat mandaatin itsenäistymiseen johtavan siirtymäkauden aloittamisesta, Katalonia tulee itsenäistymään 6-9 kuukauden sisällä vaaleista eli maalis-toukokuussa 2016. On sanomattakin selvää että tämä ei tule olemaan näin yksinkertaista pelkästään tiukan aikarajan kuin myös erityisesti Espanjan asenteen ja tiukan kannan takia. Mutta siitä myöhemmin lisää.

 

Yksi Katalonian itsenäistymisliikkeen haasteista on ollut vaikea sisäpolitiikka. Nyt kuitenkin on saavutettu historiallinen yhteisymmärrys ja ennennäkemätön tilanne kun CDC ja ERC osallistuvat vaaleihin yhteisellä ehdokaslistalla – jota vielä johtaa kansalaisjärjestöjen edustajat. Ei ole epäilystäkään syyskuun vaalien kansanäänestyspiirteestä. Yhteinen lista saattaa kerätä selkeästi enemmän ääniä kuin puolueet erikseen koska se houkuttelee muiden puolueiden (erityisesti ICV, Podemos ja PSC) äänestäjiä sekä epävarmoja äänestäjiä. Se on myös selkeä vastaus ICV:n ja Podemoksen suunnitelmalle toistaa Barcelonan kaupunginvaltuustonvaalien onnistunut strategia Katalonian alueparlamenttivaaleissa ja muodostaa yhteinen ”Catalunya en Comu” ehdokaslista.

 

Lisää myöhemmin. Seuraa Twitterissä tarkemmin.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

Toimituksen poiminnat