Kirjoituksia ja kommentteja Katalonian poliittisesta tilanteesta

Katalonian paikallisvaalit 24. toukokuuta

Osana Espanjan vaalipäivää 24. toukokuuta myös Kataloniassa äänestetään. Espanjassa järjestetään koko maan laajuiset kunnallisvaalit sekä 13 sen 17 itsehallintoalueella (muualla paitsi Andalusiassa, Kataloniassa, Baskimaassa ja Galiciassa) alueparlamenttivaalit. Kataloniassa valitaan 947 kaupungin- tai kunnanvaltuustoa sekä autonomisen Aranlaakson yleisneuvosto. Lisäksi kunnallisvaalien tuloksen pohjalta muodostetaan epäsuorasti 41 piirikunnanvaltuustoa sekä Katalonian neljä provinssivaltuustoa.

 

Samaan tapaa kuin laajemminkin Espanjassa, myös Kataloniassa monet erilaiset ja hiljattainkin perustetut puolueet näyttävät menestyvät perinteisten vanhojen puolueiden kustannuksella johtuen mm. talouskriisistä, työttömyydestä sekä korruptioskandaaleista. Espanjanlaajuisesti kunnallisvaalit sekä useat alueparlamenttivaalit ovat tärkeä testi ennen loppuvuodesta käytäviä Espanjan parlamenttivaaleja. Katalonia erottuu kuitenkin parin viikon päästä järjestettävien kunnallisvaalien suhteen omalla erityisellä vaaliaiheellaan.

 

Katalonian itsenäistyminen on vahvasti esillä myös paikallisvaaleissa vaikka asiasta päästäänkin päättämään vasta ensi syyskuussa ennenaikaisten alueparlamenttivaalien (koska Espanja ei ole suostunut viralliseen itsenäistymiskansanäänestykseen) muodossa. Kaupungin- ja kunnanvaltuustot ovat tärkeitä paikkoja Katalonian itsenäistymistä kannattaville puolueille.

 

Aluepresidentti Artur Masin johtamasta CDC-puolueesta (keskustaliberaali) sekä Josep Duranin johtamasta selkeästi pienemmästä UDC-puolueesta (kristillisdemokraattinen) koostuva nykyisen Katalonian aluehallituksen muodostama CiU-koalition ennustetaan pärjäävän melko hyvin paikallisvaaleissa. CDC:n poliitikot mm. Artur Mas, Josep Rull ja Carles Puigdemont puhuvat avoimesti itsenäistymisestä ja pitävät näitä kunnallisvaaleja eräänlaisena syyskuun alueparlamenttivaalien ”1. kierroksena”. Sen sijaan UDC-puolue ei ole vielä päättänyt liittyykö se Katalonian itsenäistymistä kannattavien puolueiden ns. tiekarttaan, joka liittyy syyskuun alueparlamenttivaaleihin ja siihen mitä sen jälkeen tapahtuu jos itsenäistymistä kannattavat puolueet voittavat vaalit, mukaan. Tähän mennessä kyseisessä tiekartassa ovat mukana kansalaisjärjestöjen lisäksi isot CDC ja ERC puolueet sekä pienemmät MES ja SI puolueet. CUP ei ole vielä muodollisesti mukana mutta tulee kyllä liittymään siihen kesään mennessä.

 

UDC:n jäsenistö päättää kantansa Katalonian itsenäistymiseen sisäisessä äänestyksessä 14. kesäkuuta. Johtaja Duran on sanonut eroavansa jos jäsenistö valitsee itsenäistymisen kannattamisen. Jos taas jäsenistä hylkää itsenäistymisen, nämä paikallisvaalit tulevat olemaan viimeinen vaali, jossa CDC ja UDC ovat yhdessä CiU-koalitiona.

 

Itsenäistymistä kannattava Katalonian tasavaltalainen vasemmisto ERC-puolue (joka on paikoittain vaaliliitossa sosialisteista PSC irronneen pienen MES-puolueen kanssa) onnistuu todennäköisesti myös kasvattamaan kannatustaan ympäri Kataloniaa. Myös ERC puhuu paikallisvaaleista itsenäistymisalueparlamenttivaalien "1. kierroksena". Itsenäistymistä kannattavat puolueet ovat keskenään sopineet pyrkivänsä ensisijaisesti muodostamaan paikallistasolle itsenäistymismielisiä enemmistökoalitiota. Itsenäistymistä kannattavat kansalaisjärjestöt (mm. näissä vaaleissa erityisen mielenkiintoinen Katalonian kuntien itsenäistymisliike AMI) ovat kehottaneet tähän. Käytännössä tämä tulee onnistumaan vain osassa maata.

 

Perinteinen Katalonian kakkospuolue, joka piti hallussaan Barcelonan pormestarin paikkaa yhtäjaksoisesti aina vuoden 2011 vaaleihin asti, sosialistipuolue PSC on kärsinyt itsenäistymisdebatista sekä muun vasemmiston (ERC, ICV-EUiA, Podemos, CUP) paremmasta kannatuksesta. Maaseudulla se tulee saamaan surkean tuloksen, eikä Barcelonankaan tapauksessa kovin hyvältä näytä.

 

Kansanpuolue PP, joka on tämänhetkinen Espanjan hallituspuolue, on tästä hallitusvastuusta sekä uuden Ciudadanos puolueen (jonka juuret ovat juuri Kataloniassa ja se osallistuu ensi kertaa koko maan laajuisesti näissä vaaleissa) nousun vuoksi, saamassa huonomman tuloksen kuin viime vaaleissa.

 

Ciudadanos saanee hyvän tuloksen Kataloniassa – kuten muuallakin Espanjassa – ja saattaa nousta jopa kolmanneksi suurimmaksi Barcelonassa. Barcelonassa CiU:n kanssa suurimman puolueen asemasta kamppailee Barcelona en Comu-niminen koalitio, joka sisältää mm. Podemoksen sekä ekososialistisen ICV-EUiA puolueen.

 

Podemokselle on koko Espanjanlaajuisesti näissä vaaleissa tyypillistä että se osallistuu niihin 13 alueparlamenttivaaliin omalla ehdokaslistallaan mutta kunnallisvaaleissa joidenkin muiden vasemmistolaisten puolueiden kanssa liittoutuneena (mm. Madridissa nimellä Ahora Madrid). Podemoksen kannatus on Espanjassa hieman laskenut osaltaan Ciudadanoksenkin nousun takia ja Kataloniassa sillä on kova haastaja vasemmiston äärilaidalla. Katalonian itsenäistymistä kannattavalle äärivasemmistolaiselle CUP-puolueelle ennustetaan hyvää tulosta ja kannatuksen kasvua. Se kamppailee samoista äänestäjistä Podemoksen kanssa.

 

Sen lisäksi että on kiinnostavaa – ja Katalonian kansalliselle prosessille kohti mahdollista itsenäistymistä tärkeää – kuinka paljon itsenäistymisenemmistöisiä (tai esim. kuntien itsenäistymisliikkeeseen AMI liittyviä) kunnanvaltuustoja on 24. toukokuun paikallisvaalien jälkeen, katseet tulevat kiinnittymään erityisesti Barcelonan kaupunginvaltuuston vaaleihin.

 

Viimeiset kaksi mielipidetiedustelua povaisi seuraavaa tulosta Barcelonaan (41 paikkainen kaupunginvaltuusto):

CiU 10–12 paikkaa

Barcelona en Comu 8-9

Ciudadanos 5-7

PSC 5-7

ERC 4-6

PP 4-6

CUP 0-2

 

Jos itsenäistymiskysymystä ei olisi, näillä numeroilla todennäköisin olisi Barcelona en Comun, sosialistien PSC sekä ERC:n kaupunginhallitus, ja en Comun johtajasta Ada Colausta tulisi Barcelonan ensimmäinen naispuolinen pormestari. Kuitenkin ERC Alfred Boschin johdolla saattaa mieluummin tukea CiU:n Xavier Triasia pormestariksi. Toisaalta Trias on vihjannut että yhteistyö sekä ERC:n että Comun kanssa voisi tulla kysymykseen huolimatta CiU ja Comun vastakkainasettelusta.

 

Tällä hetkellä Katalonian provinssipääkaupungeissa itsenäistymistä kannattavilla puolueilla on enemmistö ainoastaan Gironassa. Saa nähdä syntyykö sellainen Barcelonaan, Tarragonaan tai Lleidaan (jälkimmäisessä sosialistit edelleen vahvoilla) vaalien myötä.

 

------------

Itsenäistymistä kannattavan kansalaisjärjestön Katalonian kansalliskokouksen (ANC) uusi sihteeristö valittiin viime viikonloppuna. Carme Forcadellin seuraaja liikkeen johtajaksi valitaan ensi lauantaina 16. toukokuuta. Hän on todennäköisesti joku neljästä eniten sihteeristövaaleissa ääniä saaneesta henkilöstä: Liz Castro, Rosa Alentorn, Agusti Alcoberro ja Jordi Sanchez. ANC järjestää (yhdessä mm. Omnium Culturalin ja AMI:n) kanssa mm. Katalonian kansallispäivän 11. syyskuuta ison mielenilmauksen itsenäistymisen puolesta.

------------

Espanjan Andalusiassa käytiin 22. maaliskuuta alueparlamenttivaalit, jotka voitti PSOE mutta sen johtajalla Susana Diazilla on ollut vaikeuksia muodostaa enemmistöaluehallitus. Kolmas luottamusäänestys pidetään huomenna 14. toukokuuta.

------------

Tanskasta tuli eilen 12.5. ensimmäinen maa, joka totesi, ettei Katalonian itsenäistymiskysymys olekaan pelkästään "Espanjan sisäinen asia". Siellä siis käytiin parlamenttikeskustelu asiasta ja melkein kaikki ilmaisivat tuen demokraattisen ratkaisun löytämiseksi. Asiasta tehdystä lausunnosta äänestetään vielä ensi viikolla. Kansainvälinen sympatia/tunnustus on äärimmäisen tärkeää Katalonialle siinä tapauksessa että itsenäistymistä kannattavat puolueet voittavat syyskuun 27. päivän alueparlamenttivaalit ja siirtymäkausi kohti itsenäistymistä aloitetaan.

------------

Mielipidetiedustelua eri Espanjan itsehallintoalueiden alueparlamenttivaalehin 24.5. täältä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat