Kirjoituksia ja kommentteja Katalonian poliittisesta tilanteesta

Katalonian itsenäistymisliike, Podemos ja muuta lyhyesti

Tavoitellessaan Espanjan suurimman puolueen asemaa Podemos on hylännyt alkuperäiset periaatteensa Espanjan monikulttuurisuuden ja erityisesti alueiden itsemääräämisoikeuden puolesta. Sen vaaliohjelma parin viikon päästä järjestettäviin lukuisiin Espanjan alueparlamenttivaaleihin sekä koko maan laajuisiin kunnallisvaaleihin (mukaan lukien Kataloniassa) ei enää mm. sisällä ns. Right to Decide periaatetta, joka oli mukana sen viime vuoden Euroopan parlamentin vaaliohjelmassa. Toisin sanoen se ei enää kannata oikean itsenäistymiskansanäänestyksen järjestämistä Kataloniassa. Tämä on toki ollut melko selvillä jo viime vuoden puolelta asti mutta Katalonian Podemoksen johtaja Gemma Ubesart jaksaa asiasta vielä pitää meteliä.

Podemoksen perustuslakiuudistusvaatimuksetkin menivät sekaisin niitä vetäneen puolueen 3. mies Juan Carlos Monederon erottua johtotehtävistään viime viikolla sen jälkeen kun hän oli avoimesti kritisoinut Podemoksen lähestymistä Espanjan vanhoja puolueita kohden. Lisäksi Ciudadanoksen nousu monimutkaistaa loppuvuoden parlamenttivaaleja. Lisäksi talousluvut paranevat ja kansanpuolue PP saattaa säilyä suurimpana puolueena. Mahdolliset vaalien jälkeiset koalitiohallitukset (tai vaihtoehtoisesti vähemmistöhallitus ja tukipuolue yhdistelmät) ovat oikeastaan PP-PSOE, PP-Ciudadanos ja Podemos-PSOE.

En näe oikeastaan millään tavalla mahdollisena sitä että Espanjan seuraavassa parlamentissa olisi 2/3 enemmistö Kataloniaa lepyttämään tarkoitetun perustuslakiuudistuksen takana tai varsinkaan enemmistöä itsenäistymiskansanäänestykseen myöntymisen takana. Joka tapauksessa nämä asiat Espanjan seuraavan hallituksen suhteen tulevat olemaan Katalonian suhteen merkityksellisiä aika lailla ainoastaan jos itsenäistymistä kannattavat puolueet häviävät ensi syyskuun alueparlamenttivaalit. Jos taas ne voittavat ne, Espanjalla on mahdollisten hankalien hallitusneuvotteluiden lisäksi edessä perustuslaillinen kriisi ja hankalin sisäpoliittinen tilanne sitten 1930-luvun lopun sisällissodan. Mitä tehdä kun Katalonian itsenäistymisenemmistöinen aluehallitus takanaan mandaatti katalaaneilta tulee vaatimaan itsenäistymiseen liittyvien käytännön asioiden neuvottelemisen aloittamista Madridista ensi syyskuun vaalien jälkeen? Ja mitä tehdä kun tästä kieltäydyttyään Espanja joutuu reagoimaan Katalonian aluehallituksen yksipuolisesti tekemiin itsenäisen valtion rakennelmien luomisiin, itsenäisen Katalonian tasavallan perustuslakikansanäänestyksen järjestämiseen sekä lopulta yksipuoliseen itsenäistymisjulistukseen?

 

--

Espanjassa järjestetään 24. toukokuuta koko maanlaajuiset kunnallisvaalit sekä alueparlamenttivaalit 13:sta sen 17:sta itsehallintoalueesta (muualla paitsi Kataloniassa, Andaluciassa, Baskimaassa ja Galiciassa).

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän PetriHirvimki kuva
Petri Hirvimäki

Gracias Janne - hyvä tilannepäivitys Euroopan toiselta laidalta. Osui ja upposi minulle. Mikä on toi "Ciudadanos". Podemoshan on kaiketi aika vasemmalle kallellaan?

Mulla on tälläinen oma juttu - http://E-liike.net ja ei se kyllä Podemos taida olla vaikka nimestä voisi päätellä jotain sellaista (tarkoituksellisesti).

Käyttäjän janneriitakorpi1 kuva
Janne Riitakorpi

Joo, Ciudadanos on Kataloniasta lähtöisin (vastustaa vankasti Katalonian itsenäistymistä ja oikeastaan kaikkea katalanismia) oleva tavallaan "oikeiston Podemos", joka on nyt näissä tämän kuun vaaleissa ensi kertaa koko maan laajuisena.

http://en.wikipedia.org/wiki/Citizens_%28Spanish_p...

http://www.theguardian.com/world/2015/mar/13/ciuda...

Tuore hyvä uutinen: http://www.ft.com/cms/s/0/e1b93542-f232-11e4-892a-...

Osassa viimeaikaisista Espanjan mielipidetiedusteluista on ollut täysi tasapeli neljän puolueen (kansanpuolue PP, sosialistit PSOE, Podemos ja Ciudadanos) välillä noin 20 % kannatuksessa. Hyvin dramaattista perinteisessä kaksipuoluemaassa. Siellä on tosin isoja heittoja noissa tiedusteluissa: http://en.wikipedia.org/wiki/Opinion_polling_for_t...

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Itse määrittelisin Ciudadanosin enempi keskelle, jos kohta "oikeiston Podemos" taitaa jotain tällaista tarkoittaakin.

Rivera on ollut mielissään siitä, ettei Espanjan politiikka ole enää kaksipuoluejärjestelmäinen, ja nyt asioista pitää enempikin sopia koalitiomaiseen tyyliin.

Sikäli hassua, että juuri Suomessa päättyneen eduskuntakauden loppumetreillä tuskailtiin nimenomaan tämän monipuoluehallinnon saralla.

Käyttäjän PetriHirvimki kuva
Petri Hirvimäki

Kiitos Janne. En saanut tuota "hyvä uutinen" linkkiä auki. Mulle Espanja on hyvin tuttu maa vaikka en ole sen politiikkaa seurannut tai olen nyt viimeisen puolen vuoden aikana hieman. Ollut paljon Espanjassa surffireissuilla ja viime vuosina jopa yrittämisen kautta puhun hyvää Espanjaa jne.

https://www.youtube.com/watch?v=D0TUEQ2OB2A

Espanjan ja Kreikan tilanteessa hyvin paljon samaa - Henri jos luet tän niin asutko peräti Kreikassa nykyisin?

Espanjassa on Andaluciassa kyliä joissa nuorisotyöttömyys on 50% ja siitäkin syystä (kun tajuaa jotain atomitasolla mm. tuollaisten asioiten kautta) aloin kirjoittamaan E-liike.net agendaa viime syksynä kansalaispalkkoineen jne.

Toimituksen poiminnat