Kirjoituksia ja kommentteja Katalonian poliittisesta tilanteesta

Britannian koalitiomatematiikkaa – vaalit 7. toukokuuta

Yhdistyneessä kuningaskunnassa järjestetään parlamenttivaalit torstaina 7. toukokuuta. Valtakunnallisissa mielipidetiedusteluissa konservatiivit ja työväenpuolue ovat aika lailla tasoissa. Tällä ei kuitenkaan ole vaikutusta koska 650 parlamentaarikkoa valitaan yhden hengen vaalipiireistä.

 

Vaalien ja samalla seuraavan hallituksen muodostamisen suhteen merkittävin asia on Skotlannin kansallispuolueen (SNP) ilmeisen varma murskavoitto Skotlannissa. SNP:n kannatus on yli 50 % Skotlannissa ja vaalipiirikohtaisten mielipidetiedustelujen pohjalta on hyvinkin mahdollista että se voittaa melkein kaikki Skotlannin 59 vaalipiiristä. Nykyisessä parlamentissa vain 6 edustajaa omaava SNP melkein tuhoaa työväenpuolueen Skotlannissa ja luo pohjan mahdollisuudelle uusia jopa yksinkertainen enemmistö Skotlannin alueparlamenttivaaleissa ensi vuonna.

 

SNP on kieltäytynyt yhteistyöstä konservatiivien kanssa ja on avoin tukemaan työväenpuolueen vähemmistöhallitusta ns. asia-kerrallaan periaatteen mukaisesti. Toisaalta työväenpuolueen johtaja Miliband on selväsanaisesti sulkenut tämän yhteistyövaihtoehdon pois. David Cameronia ei kuitenkaan siis suoranaisesti auta se että SNP syö työväenpuolueen paikkamäärää merkittävästi. Kuitenkin SNP:n takia työväenpuolueella ei ole mahdollisuuksia muodostaa yksin enemmistöhallitusta. Ei ole tosin konservatiiveillakaan.

 

On käytännössä varmaa että Britannian seuraava hallitus on joko nykyisen tapaan koalitio tai sitten vaihtoehtoisesti vähemmistöhallitus. Enemmistöhallitus (tai vähemmistöhallitus + sitä tukevat puolueet) tarvitsevat vähintään 326 paikkaa 650:sta varmistaakseen toimintakykynsä. Tai oikeastaan muutama vähemmän koska Pohjois-Irlannin Sinn Feinin (tällä hetkellä 5 edustajaa) edustajat eivät osallistu parlamenttiin. Jos Sinn Fein säilyttää viisi paikkaansa (kuten ennustetaan) maaginen luku tulee olemaan 323.

 

Mielipidetiedusteluja ja paikkaennusteita on Britannian vaaleista runsaasti. Tässä vaihteluvälit kuudesta isoimmasta niistä (MAY2015, Election Forecast, Elections ETC, Poll Observatory, The Guardian, Ladbrokes Odds):

Konservatiivit: 272–286 paikkaa

Työväenpuolue: 263–271

SNP: 48–55

Liberaalidemokraatit: 24–28

DUP: 8

Sinn Fein: 5

UKIP: 1-4

Plaid Cymru: 3

SDLP: 3

Vihreät: 1

Riippumaton ehdokas George Galloway: 1

 

Britannian vaaleja voi kuvailla eräällä tavalla blokkivaaleiksi sillä melkein kaikkien puolueiden suhtautuminen erityisesti konservatiivien johtamaan hallitukseen osallistumiseen tai sellaisen tukemiseen on tiedossa. Ensinnäkin konservatiivien ja työväenpuolueen suuri koalitio ei ole mahdollinen – ehkä joskus tulevaisuudessa jos ja kun vaalijärjestelmäkin muutetaan suhteelliseksi. Toisekseen SNP tukee vain työväenpuoluetta.

 

Työväenpuolue ja SNP saattavat kaksistaan ylittää 323 parlamenttipaikan rajan. Liberaalidemokraatit, jotka siis ovat nykyisessä hallituskoalitiossa konservatiivien kanssa, eivät ole sulkeneet yhteistyötä työväenpuolueen kanssa pois mutta johtaja Nick Clegg on sanonut ensin etsivänsä sopua suurimman puolueen kanssa, joka on todennäköisemmin konservatiivit. Jos työväenpuolue ja SNP eivät saa yhdessä yli 323 paikkaa, liberaalidemokraatit ovat ratkaisevassa asemassa.

 

Pohjois-Irlannin DUP voidaan laskea konservatiivien tueksi. Samoin itsenäisyyspuolue UKIP, joskin yhteistyö sen kanssa ei ole EU-kansanäänestyksen luvanneelle Cameronille kovin mieluisaa. Sinn Fein tosiaan ei ota paikkoja vastaan. Pohjois-Irlannin sosiaalidemokraatit SDLP tukevat työväenpuoluetta. Samoin Walesin itsenäistymistä ajava Plaid Cymru, vihreät sekä riippumaton ehdokas Galloway.

 

Näillä lähtöoletuksilla työväenpuolueella on selkeästi helpompi tie valtaan vaikka se häviäisikin suurimman puolueen aseman konservatiiveille. Tämä tosin vaatii yhteistyötä SNP:n kanssa, jonka johtaja Ed Miliband sulki myös pois (olisiko kuitenkin vain vaalikampanjointia koska tosiasia on että työväenpuolue tarvitsee hurjan loppukirin ja lähemmäksi 300 paikkaa, jotta se voisi liberaalidemokraattien ja pienempien puolueiden tuella päästä valtaan ilman SNP:tä). Jos se ei onnistu ja yhteistyöstä SNP:n kanssa kieltäydytään, edessä on pattitilanne, jossa konservatiivit ja SNP äänestävät työväenpuolueen johtaman ja työväenpuolue ja SNP konservatiivien johtaman vähemmistöhallituksen nurin. SNP:tä tietysti sitten syytettäisiin tilanteen umpikujaan ajamisesta vaikka todellinen syy tässä olisi Milibandin kieltäytyminen yhteistyöstä sen kanssa.

 

Jos liberaalidemokraatit saavat vaikkapa 26 paikkaa, DUP 8 ja UKIP 4, täytyy konservatiivien saada vähintään 295 paikkaa, jotta tällä kokoonpanolla enemmistö olisi mahdollinen. Tämä on tietysti mahdollista mutta tämän hetkisten ennusteiden perusteella epätodennäköistä. Jos SNP saa vaikkapa 54 ja muut vasemmistoa tukevat yhteensä sen 8 paikkaa, työväenpuolueella raja osuu 271 paikkaa mikä on juuri ja juuri ennusteen sisällä. Siis sillä oletuksella että liberaalidemokraatit eivät tukisi työväenpuoluetta. Ilman SNP:tä mutta muun vasemmiston ja liberaalidemokraattien tuella työväenpuolue tarvitsee 299 paikkaa mikä on käytännössä mahdotonta (ellei se sitten ota hurjasti lisäpaikkoja SNP:ltä loppukirillä Skotlannissa).

 

Todennäköisimmältä siis vaikuttaa työväenpuolueen SNP:n tukeen nojautuva vähemmistöhallitus. Toisaalta kun ottaa huomioon että Miliband on kieltäytynyt tästä, pidempiaikaisempi pattitilanne hallituksenmuodostamisessa on mahdollinen. Nykyisten ennusteiden pohjalta konservatiivit eivät siis voi saada enemmistöä edes liberaalidemokraattien ja DUP:n sekä UKIP:n tuella. Työväenpuolue ja SNP pienempien puolueiden kanssa äänestävät tällaisen koalition nurin. Toisaalta konservatiivit ja SNP (jos yhteistyöstä jälkimmäisen kanssa kieltäydytään) äänestävät työväenpuolueen ja liberaalidemokraattien sekä pienempien puolueiden koalition nurin.

 

Toisaalta yhden hengen vaalipiireihin perustuvassa enemmistövaalitavassa jännitys on jokaisessa 650 vaalipiirissä omansa ja monissa niistä voittajan ennustaminen varmasti on mahdotonta. Jännittävät vaalit luvassa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Kannattaako muuten SNP tasavaltaa?

Käyttäjän janneriitakorpi1 kuva
Janne Riitakorpi

Käsittääkseni ei virallista linjaa (eli siis kannattavat monarkiaa) mutta aika iso osa kannattajista haluaa tasavallan. SNP:n suunnitelmissa ennen kansanäänestystä oli että itsenäinen Skotlanti säilyttäisi kuningattaren valtionpäämiehenä mutta puhetta oli siitä että asiasta järjestettäisiin myöhemmin kansanäänestys sitten itsenäisessä Skotlannissa. Nyt kun itsenäistymistä ei tulekaan, itsehallinnon lisääminen (ja konservatiivien potkiminen Downing Streetiltä pois) ovat SNP:lle tärkeämpiä asioita kuin tämä kysymys. Googlettamalla näyttää löytyvän aika paljon aiheesta uutisia mutta viime aikoina tosiaan SNP ei ole aiheesta meteliä pitänyt.

Toimituksen poiminnat