Kirjoituksia ja kommentteja Katalonian poliittisesta tilanteesta

Sopu tiekartasta – Katalonia itsenäistyy alkuvuodesta 2017?

Espanjan estettyä virallisen itsenäistymiskansanäänestyksen mahdollisuuden Kataloniassa, katalaaneilla jäi vain kaksi vaihtoehtoa: tyytyä kohtaloonsa tai etsiä vaihtoehtoisia tapoja itsenäistymiselle. Siitä yksinkertaisesta syystä että Kataloniassa on selkeä poliittinen enemmistö (puhumattakaan kansalaisten enemmistöstä), joka haluaisi katalaanien päättävän omasta valtiollisesta tulevaisuudestaan huolimatta siitä että selkein tapa – kansanäänestys – ei ole mahdollinen, on Katalonia valinnut tosiasialliseksi itsenäistymiskansanäänestykseksi muutettavan ennenaikaisen alueparlamenttivaalin tavan.

 

Se ei tule olemaan helppo eikä valitettavasti kovin selkeä tapa mutta käytännössä ainoa mahdollinen, jos ei lasketa kansanäänestyksen järjestämistä laittomasti. Sen jälkeen kun johtavat itsenäistymistä kannattavat Katalonian puolueet aluepresidentti Artur Masin CDC ja oppositiojohtaja Oriol Junquerasin tasavaltalainen vasemmisto ERC pääsivät tammikuun lopulla yhdessä kansalaisjärjestöjen (ANC ja Omnium Cultural) sekä kuntien itsenäistymisliikkeen AMI kanssa sopuun ennenaikaisten alueparlamenttivaalien järjestämisestä, seuraava vaihe oli tämän sovun laajentaminen koskemaan muitakin itsenäistymistä kannattavia puolueita sekä käytännössä sen sopiminen miten vaaleista tehdään de-facto kansanäänestys itsenäistymisestä ja mitä tapahtuu mahdollisen itsenäistymistä kannattavien puolueiden voiton jälkeen.

 

30. maaliskuuta 2015 CDC ja ERC yhdessä edellä mainittujen kansalaisjärjestöjen ja AMI:n kanssa allekirjoittivat pari viikkoa aikaisemmin tehdyn alustavan ”tiekartan” pohjalta sisällöltään lopullisen mutta sopimusosapuolten laajuuden suhteen vielä vajavaisen sopimuksen Katalonian itsenäistymisprosessin tiekartasta. Alustavassa tiekartassa todettiin että jos itsenäistymistä kannattavat puolueet saavat ehdottoman enemmistön alueparlamenttiin syyskuun 27. päivän alueparlamenttivaaleissa julistaa uusi alueparlamentti siirtymäkauden kohti itsenäisen Katalonian tasavallan luomista alkaneeksi sekä aloittaa ns. perustuslaillisen prosessin sisältäen perustuslain laatimisen ja siirtymäkauden mekanismien luomisen sisältäen nyt jo valmisteltujen ns. itsenäisen valtion rakennelmien (keskuspankki, sosiaaliturva, valtiovarainministeriö ym.) luomisen. Siirtymäkausi itsenäistymiseen päättyisi katalaanien demokraattiseen päätökseen. Suomennan vapaasti varsinaisen tiekartan sopimuksen tähän alle ja sen jälkeen esitän siitä muutaman tärkeän huomion.

 

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Katalonian itsenäistymisprosessin tiekartta

 

Tämän tiekartan tarkoituksena on, tuoda yhteen Katalonian itsenäistymistä kannattavat poliittiset liikkeet ja määritellä kuinka Katalonian demokraattinen siirtymäprosessi itsenäistymiseen toteutuu, jos sen kansalaisten enemmistö sitä haluaa.

 

A. Kansanäänestyksenä toimivat alueparlamenttivaalit

 

Syyskuun 27. päivänä järjestettävät vaalit ovat tosiasiallinen kansanäänestys, jossa katalaanit pääsevät päättämään poliittisesta tulevaisuudestaan oikean kansanäänestyksen ollessa estetty. Näin ollen vaalien tuloksen on oltava kiistaton ja selkeästi luettavissa kaikille niin Kataloniassa kuin sen ulkopuolella ja mahdollistavan vaaleissa annetun mandaatin toteuttamisen.

Itsenäistymistä kannattavien puolueiden ja ehdokkaiden vaaliohjelmien tulee ensimmäisenä ja selkeimpänä kohtana mainita myönteinen kanta Katalonian itsenäistymiseen.

Tärkeimmät poliittiset agendat näillä puolueilla ovat yhteiset; näin ollen tarvitaan sitoutumista sosiaalisen oikeudenmukaisuuden toteuttamiseen erityisesti koulutuksen, terveydenhuollon, eläkkeiden, sosiaaliturvan sekä julkisten palveluiden saralla.

On myös oleellista ilmaista selkeä tuki demokraattisen järjestelmän kehittämiseen läpinäkyvyyden, vastuullisuuden, kansalaisten osallistumisen sekä korruption vastaisen toiminnan osalta.

 

 B. Siirtymäkausi

 

Ehdotus itsenäisen Katalonian perustuslaista laaditaan 10 kuukauden sisään syyskuun vaaleista sellaisen mekanismin kautta, joka sisältää kansalaisten suoraa vaikuttamista (perustuslakiasäätävä kokous), ja jonka hyväksyminen on kiinni myöhemmästä kansanäänestyksestä.

Tarpeellisten itsenäisen valtion rakennelmien luominen ja toimeenpaneminen sisältäen mm. oman rahoituksen, sosiaaliturvan, lainsäädännön jatkuvuuden, strategisten infrastruktuureihin liittyvät toimenpiteet, terveydenhuolto- ja sosiaalipalvelut, energian tuotannon ja turvallisuuden.

Katalonian alueparlamentti harjoittaisi itsemääräämisoikeutta näissä toimissa.

Heti vaalien jälkeen, niissä saadun mandaatin perusteella, alueparlamentti antaisi itsemääräämisjulistuksen sekä julistuksen siirtymäkauden alkamisesta kohti itsenäisen Katalonian tasavallan luomista tässä tiekartassa kerrottujen periaatteiden mukaisesti. Tämä siirtymäkausi ei häiriintyisi vaikka julistusten laillisuus kyseenalaistettaisiin Espanjan oikeusjärjestelmän puitteissa.

Itsenäinen Katalonian tasavallan luomiseen johtava kansallinen siirtymäkausi, joka alkaa syyskuun 27. päivän vaaleista, päättyy maksimissaan 18 kuukauden jälkeen.

 

C. Institutionaaliset suhteet

 

Vaalien jälkeen aloitetaan neuvottelut Espanjan kanssa uusien realiteettien varassa: omistusten, saatavien ja velkojen jako, valtioiden väliset suhteet.

Kansainvälisten neuvottelujen aloittaminen uuden itsenäisen valtion tunnustamiseksi ja hyväksymiseksi.

Pitäen edelleen oven auki mahdollisuudelle että Espanja suostuu viralliseen itsenäistymiskansanäänestykseen.

 

D. Siirtymäkauden päättyminen

 

Siirtymäkauden päätteeksi järjestetään sitova kansanäänestys ehdotuksesta itsenäisen Katalonian perustuslaiksi. Myönteinen tulos tässä äänestyksessä johtaa välittömästi itsenäistymisjulistukseen, jota seuraa itsenäisen Katalonian parlamenttivaalit.

Itsenäistymisestä seuraavat neuvottelut uudenlaisen suhteen rakentamisesta Espanjan valtion ja Euroopan unionin kanssa.

 

Barcelonassa 30. maaliskuuta 2015

Convergència Democràtica de Catalunya - Reagrupament Independentista

Josep Rull i Andreu // Rut Carandell i Rieradevall        

 Esquerra Republicana de Catalunya

Marta Rovira i Vergés     

Assemblea Nacional Catalana

Carme Forcadell i Lluís            

Associació de Municipis per la Independència

Josep Maria Roigé i Rafel // Josep Andreu i Domingo                 

Òmnium Cultural

Muriel Casals i Couturier

 

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Katalonian itsenäistymistä kannattava äärivasemmisto CUP ei ole vielä päättänyt liittyykö se CDC:n ja ERC:n oheen tiekartan taakse. Sen odotetaan tekevän päätöksen asiasta tulevien viikkojen aikana. Alustavassa tiekartassa yllättäen mukana ollut vasemmiston EUiA ei todennäköisesti allekirjoita tätä lopullista tiekarttaa mutta se tekee asiasta päätöksen huhtikuun aikana. Uusi Katalonian itsenäistymistä kannattava sosialistien MES-puolue tulee todennäköisesti itsenäistymistä kannattavaan rintamaan mukaan, sen odotetaan tekevän virallinen päätöksen asiasta 17. huhtikuuta. Vihervasemmisto ICV on jo ilmoittanut, ettei se kannata itsenäistymistä syyskuun aluevaaleissa, mikä johti puolueen hajaannukseen. Ja viimeisenä Artur Masin CDC:n kanssa Kataloniaa hallitsevan CiU-koalition muodostava pieni UDC-puolue päättää kantansa tiekarttaan ja Katalonian itsenäistymiseen jäsenäänestyksessä 14. kesäkuuta. Nykyinen puoluejohto vastustaa itsenäistymistä mutta on hyvin mahdollista että jäsenistö valitsee sittenkin itsenäistymisen mikä johtaisi joka tapauksessa Josep Duranin lähtöön ja uuden puolueen perustamiseen.

 

On melko todennäköistä että asetelmat Katalonian ennenaikaisiin alueparlamenttivaaleihin 27. syyskuuta 2015 ovat seuraavat: Artur Masin CDC höystettynä kansalaisjärjestöjen edustajilla, ERC:n ehdokaslista vaaliliitossa MES:n kanssa sekä CUP kannattavat itsenäistymistä ja ovat sitoutuneet yhteiseen edellä esitettyyn tiekarttaan siirtymäkaudesta Katalonian itsenäistymiseen. Näin ollen ääni näille puolueille ja ehdokaslistoille on ääni Katalonian itsenäistymisen puolesta ja ääni mille tahansa muulle puolueelle (PPC, PSC, Podemos, Ciudadanos, ICV, EUiA, UDC) on ääni Katalonian itsenäistymistä vastaan.

 

Jos itsenäistymistä kannattavat puolueet voittavat ehdottoman enemmistön alueparlamenttiin (vähintään 68 paikkaa 135:sta), tulkitaan tulos siten että katalaanit ovat äänestäneet itsenäistymisen puolesta. Tässä kohtaa on muistettava että varsinkin kansainvälisen tunnustuksen vuoksi yli 50 % äänistä on miltei välttämätön ja Artur Mas onkin puhunut selkeästä enemmistöstä alueparlamenttipaikkoja mikä käy yksi yhteen yli 50 % vaatimuksen kanssa. Se tässä vain tällä hetkellä jännittää että mielipidetiedustelut povaavat juurikin itsenäistymistä kannattaville puolueille niukkaa ehdotonta enemmistöä mutta niukasti alle 50 % äänisaaliilla.

 

Katalonian siirtymäkauden toimia ja itsenäisen valtion rakennelmia on valmisteltu varsin kiitettävästi viime aikoina ja siltä osin 18 kuukauden siirtymäkauden aikamääreeseen kerkeäminen ei pitäisi tuottaa vaikeuksia jos katalaanit valitsevat itsenäistymisen tien syyskuun vaaleissa. Mikä aiheuttaa päänvaivaa on Espanjan reaktio – mikä tuskin tulee olemaan kovinkaan myönteinen vaikka valta saattaakin vaihtua Madridissa loppuvuoden parlamenttivaaleissa. Katalonia joutuu pian yksipuolisten ratkaisujen eteen jos Espanja kieltäytyy neuvottelemasta itsenäistymisestä ja valittaa kaikista vaaleja seuraavista julistuksista ja esim. itsenäisen valtion rakennelmien luomisista perustuslakituomioistuimeen, joka mitätöi ne. Tämän takia tiekartassa on kohta, joka vakuuttaa siirtymäkauden etenevän vaikka se tyssäisi laillisiin esteisiin.

 

Laillisuusongelma on kuitenkin ilmeinen. Katalonia on osa Espanjaa niin kauan kunnes se julistautuu itsenäiseksi valtioksi. Espanjan perustuslakituomioistuin katsoo kaikenlaiset itsemääräämisjulistukset ja esim. Katalonian keskuspankin luomiset puhumattakaan kansanäänestyksestä itsenäisen Katalonian perustuslaista Espanjan perustuslain vastaisiksi. Tässä tilanteessa Katalonian itsenäistymismielisellä aluehallituksella ja itsenäistymisenemmistöisellä alueparlamentilla olisi kaksi vaihtoehtoa edessä: jatkaa siirtymäkautta vaikka laittomasti ja ottaa riski esim. itsehallinnon lakkauttamisesta (jonka varalta kansalaisjärjestö ANC on ehdottanut kunnanvaltuutettujen ja muiden poliitikkojen pohjalta perustettavaa hätätilan kansalliskokousta) ja aluehallinnon johdon pidättämistä. Vaikka Espanja joutuisi kansainvälisesti huonoon valoon, vaikeuttaisi tämä tilanne myös tunnustuksen saamista itsenäiselle Katalonialle. Toisaalta Katalonian itsenäistymisliikkeen ja Espanjan suhde – varsinkin jos katalaanit antavat mandaatin itsenäistyä syyskuun aluevaaleissa – ei ole helposti ratkeamassa ja kansainvälinen esim. EU:n toimesta tehtävä välittäminen saattaa olla välttämätöntä osapuolten saamiseksi neuvottelupöytään. Toinen vaihtoehto Katalonialle olisi julistautua yksipuolisesti itsenäiseksi valtioksi huomattavasti aikaisemmin kuin 18 kuukauden siirtymäkauden jälkeen ja toteuttaa valtion rakennelmat loppuun jo Espanjan oikeusjärjestelmän ulkopuolella. Tässä tilanteessa (ja ehkä myös kansainvälisen tunnustuksen saamisen vaatimuksena) saattaa myös nykyisestä tiekartasta poisjätetty ajatus itsenäistymisjulistuksen ratifioivasta kansanäänestyksestä nousta takaisin esille.

 

Pääasia on tässä kuitenkin se että Katalonian kaksi suurinta puoluetta CDC ja ERC ovat nyt yhtä mieltä – ei vain pelkästään syyskuun 27. päivän alueparlamenttivaalien järjestämisestä – vaan myös sitä seuraavan siirtymäkauden pääperiaatteista. Katalonian itsenäistymisliike on jälleen ottanut aimo harppauksen eteenpäin.

 

On mielenkiintoista seurata kuinka Katalonian tapahtumat etenevät kevään ja kesän mittaan. Toukokuussa on edessä vielä yksi välietappi: kunnallisvaalit. Sitä ennen myös johtavan itsenäistymistä kannattavan kansanliikkeen Katalonian kansalliskokouksen (ANC) johto vaihtuu. TV-mainokset pyörivät jo, kampanjoita pidetään – kuusi kuukautta aikaa Katalonian historian merkittävimpään vaaliin.

 

Kuten aluepresidentti Artur Mas toissapäivänä totesi: ”jos itsenäistymisen kannattajat voittavat syyskuun 27. päivän vaalit, takaisin ei ole enää kääntymistä”.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

Toimituksen poiminnat