Kirjoituksia ja kommentteja Katalonian poliittisesta tilanteesta

Mielenkiintoinen löytö - NYT:n artikkeli Kataloniasta vuodelta 1918

New York Timesin artikkeli joulukuun 22. päivältä vuonna 1918:
"Katalonia-kysymys hiertää Espanjassa: provinssi, joka kiistää Kastilian koskaan sitä valloittaneen, vaatii nyt itsemääräämisoikeutta"

Kontekstina se että vuonna 1918 Katalonialla oli ensimmäistä kertaa sitten Espanjan perimyssodan päättymisen 1714, toden totta Kastilian valloituksen ja itsehallinnon menettämisen jälkeen jonkinlainen hyvin rajallinen ja muodollinen itsehallinto ns. Mancomunitatin (neljän Katalonian maakunnan Barcelonan, Tarragonan, Gironan ja Lleidan kansainyhteisön) muodossa vuosina 1914-1925. Katalonian ensimmäinen alueellinen puolue Lliga Regionalista halusi laajempaa itsehallintoa näinä vuosina ja artikkeli liittyy siihen.

Mancomunitat lakkautettiin Espanjan pääministeri ja kapteenikenraali Miguel Primo de Riveran diktatuurin alkuvaiheessa vuonna 1925. Ennen vuotta 1714 olemassa ollut Katalonian itsehallinto ja instituutiot eli Generalitat palautettiin lyhyeksi aikaa vuosiksi 1931-1939 Espanjan toisen tasavallan aikana kunnes Francisco Francon voittaman sisällissodan jälkeen itsehallinto lakkautettiin uudestaan. Nykyinen Katalonian aluehallinto ja Generalitat palautettiin Francon kuoleman 1975 jälkeisen Espanjan demokratiaan siirtymisen jälkeen vuoden 1978 perustuslain ja 1979 Katalonian itsehallintolain myötä. Uusi laajempi Katalonian itsehallintolaki hyväksyttiin 2006 ja osittain mitätöitiin Espanjan perustuslakituomioistuimen toimesta vuonna 2010.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Jukka Mäkinen

Katalonia tulee saavuttamaan itsenäisyytensä.
Messikin haluaa niin: "Visca Barca, Visca Catalunya"
https://www.youtube.com/watch?v=MLqkpNEhY6E

Toimituksen poiminnat