Kirjoituksia ja kommentteja Katalonian poliittisesta tilanteesta

Junquerasin suunnitelma - Katalonian itsenäistyminen

Katalonian tasavaltaisen vasemmiston (ERC-puolue) johtaja Oriol Junqueras julkaisee oman päivitetyn tiekarttansa, suunnitelman, ennenaikaisista alueparlamenttivaaleista ja Katalonian itsenäistymisestä tänään klo 20.30 Suomen aikaa. Aluehallinnon johtaja Artur Mas, joka julkaisi omansa tasan viikko sitten, tulee olemaan paikalla kuuntelemassa.

 

Itsenäistymistä kannattavien puolueiden tavoitteena on neuvotella ennenaikaisiin vaaleihin liittyvät asiat 17. joulukuuta mennessä, jolloin alueparlamentin pitäisi hyväksyä ensi vuoden budjetti (ERC tukee aluehallitusta siinä todennäköisesti ainoastaan jos sopu vaaleista on ensin saavutettu). Artur Mas on sanonut että jouluun mennessä tiedämme tuleeko Kataloniassa itsenäistymiskansanäänestykseksi muutettu ennenaikainen alueparlamenttivaali ensi vuonna ja jos kyllä, niin koska.

 

Espanjan lain mukaan mitään vaaleja ei voi pitää kolmen kuukauden sisään toisistaan (ja koska ennenaikaisia alueparlamenttivaaleja ei haluta pitää Espanjan paikallisvaalien kanssa samaan aikaan 24. toukokuuta 2015), todennäköisin ajankohta alueparlamenttivaaleille on helmikuun loppu 2015 - tai sitten neuvottelujen epäonnistuessa vasta loppukesästä 2015.

 

ERC:n ja Artur Masin CDC-puolueen suunnitelmat eroavat toisistaan siten että kun Mas haluaa kaikkien itsenäistymistä kannattavien puolueiden (ainakin CDC, ERC, CUP ja ehkä uusi sosialisteistä irronnut MES) yhteisen ehdokaslistan, ERC tyytyisi yhteiseen ohjelmaan, eräänlaiseen koalitioon, jossa kuitenkin jokaisella puolueella olisi omat ehdokaslistansa. Molemmissa tapauksissa listoille tulisi mukaan myös kansalaisjärjestöjen johtohahmoja. Toinen ero liittyy siirtymäkauteen ennenaikaisista vaaleista itsenäistymiseen, jonk ERC haluaisi olevan Masin 18-kuukautta huomattavasti lyhyempi.

 

Junquerasin tiedotustilaisuutta voi seurata suoraan täältä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat