Kirjoituksia ja kommentteja Katalonian poliittisesta tilanteesta

Intian parlamenttivaalit 2014

Uusi 545-henkinen Intian parlamentin alahuone, Lok Sabha, valitaan yhdeksässä osassa 7. huhtikuuta – 12. toukokuuta 2014 välisenä aikana.  Tulokset julkistetaan 16. toukokuuta ja uusi parlamentti aloittaa virkakautensa 1. kesäkuuta. Kyseessä on maailman suurin vaalitapahtuma. Äänioikeutettuja on peräti 814,5 miljoonaa. Intia on maailman suurin demokratia.

 

Intian tasavalta on 28 osavaltion ja 7 territorion liittovaltio, jonka valtionpäämies on pienin valtaoikeuksin nykyinen presidentti Pranab Mukherjee. Jokaisella osavaltiolla sekä Puducherryn ja pääkaupunki Delhin territorioilla on omat parlamentit sekä hallituksensa. Muut territoriot ovat suoraan liittovaltion hallinnassa. Parlamentin ylähuone, Rajya Sabha, koostuu 238 osavaltioiden ja territorioiden edustajasta sekä 12 presidentin valitsemasta edustajasta. Ylähuoneen hyväksyntä vaaditaan suurimpaan osaan laeista. Intian hallituksen, jota johtaa nykyinen pääministeri, kongressipuolueen Manmohan Singh, on nautittava luottamusta ainoastaan parlamentin alahuoneelta.

 

Intian poliittinen historia, brittien siirtomaahallinnon alta itsenäistymisestä vuonna 1947 aina nykypäivään asti, kietoutuu vahvasti ns. Nehru-Gandhi dynastian ja Intian kongressipuolueen ympärille. Kongressipuolue oli merkittävä voima maailmansotien välisenä aikana Intian itsenäisyysliikkeessä ja myös niin kutsutun hiljaisen vastarinnan johtaja Mahatma Gandhi kuului kongressipuolueeseen. Intian itsenäistyttyä kongressipuolueesta tuli maan johtava puolue ja vasta vuonna 1977 hallituksen muodosti ensi kertaa jokin muu puolue kuin se. Vuodet 1980–1996 kongressipuolue oli muutamaa lyhyttä jaksoa lukuun ottamatta kokoajan vallassa kunnes se menetti rajusti kannatusta vuoden 1996 vaaleissa (kongressipuolue oli menettänyt kannatusta jo vuoden 1989 vaaleissa mutta oli silti johtanut maata kahden muun lyhytikäisen hallituksen jälkeen vuodet 1991–96) ja oli oppositiossa siitä asti aina vuoteen 2004. Kongressipuolue palasi vallan kahvaan vuoden 2004 vaalien jälkeen. Myös edelliset Intian parlamenttivaalit vuonna 2009 kongressipuolue voitti.

 

Vastoin yleistä harhaluuloa Nehru-Gandhi dynastian Gandhi ei viittaa kuuluisaan Mahatma Gandhiin vaan Intian kolmanteen ja tähän mennessä ainoaan naispuoliseen pääministeriin Indira Gandhiin. Indira Gandhi (jonka sukunimi on peräisin hänen mieheltään Feroze Gandhilta, joka ei ollut sukua Mahatma Gandhille) oli Intian ensimmäisen pääministerin ja Mahatma Gandhin liittolaisen Jawaharlal Nehrun tytär. Jo Jawaharlal Nehrun isä ja Nehru-Gandhi dynastian alkuperäinen pää Motilal Nehru oli johtanut kongressipuoluetta 1920-luvulla. Jawaharlal Nehru oli Intian pääministerinä peräti 17 vuotta kuolemaansa (sydänkohtaus 74-vuoden ikäisenä) vuonna 1964 asti. Indira Gandhi nousi lyhytaikaisen Lal Bahadur Shastrin (joka myös kuoli virassaan epäselvissä olosuhteissa sydänkohtaukseen) tilalle pääministeriksi vuonna 1966. Hän oli virassa vuoteen 1977 asti, jolloin opposition uusi Janata puolue voitti vaalit.

 

Indira Gandhista tuli vielä vuonna 1980 uudestaan Intian pääministeri kunnes kaksi hänen henkivartijoistaan ampui hänet virka-asunnossaan New Delhissä 31. lokakuuta 1984. Nehru-Gandhi dynastian pääministeriydet ja tragediat eivät kuitenkaan päättyneet siihen. Indira Gandhin pojasta Rajiv Gandhista tuli äitinsä salamurhan jälkeen Intian pääministeri. Hän oli virassa vuoteen 1989 saakka. Vuoden 1991 parlamenttivaaleissa hän oli vielä kongressipuolueen ehdokas pääministeriksi mutta hänet murhattiin pommi-iskussa 21. toukokuuta 1991 Sriperumbudurin kaupungissa eteläisessä Tamil Nadun osavaltiossa.

 

Rajiv Gandhin murhan jälkeen kongressipuolueen johto pyysi hänen vaimoaan Sonia Gandhia pääministeriksi kongressipuolueen voitettua parlamenttivaalit. Sonia kieltäytyi ja pääministeriksi nousi P. V. Narasimha Rao. Sonia Gandhi kuitenkin myöntyi pyyntöihin tulla mukaan politiikkaan vuonna 1997 ja seuraavana vuonna hänet valittiin kongressipuolueen puheenjohtajaksi. Siinä tehtävässä hän on vielä nykyäänkin. Nehru-Gandhi dynastia ei ole vielä katoamassa mihinkään sillä Sonia Gandhin todennäköinen seuraaja ja kongressipuolueen nykyinen varapuheenjohtaja on hänen poikansa, 44-vuotias Rahul Gandhi.

 

Intian kongressipuolueesta ja sen liittolaisista koostuva yhdistynyt edistyskoalitio UPA sai vuoden 2009 parlamenttivaaleissa 262 paikkaa parlamentin alahuoneeseen Lok Sabhaan ja 37 % äänistä. Kongressipuolue oli luonnollisesti 11 puolueesta koostuvan koalition suurin puolue ja se sai 206 kaikista koalition 262 parlamenttipaikasta.

 

Pääoppositiopuolue kansallispuolue Bharatiya Janata BJP ja sen liittolaiset (seitsemän pienempää puoluetta) muodostivat vuonna 2009 koalition nimeltä kansallinen demokratiakoalitio NDA. Se sai 159 parlamenttipaikkaa, joista BJP sai 116. 12 kommunististen ja sosialististen puolueen koalitio, ns. kolmas rintama sai yhteensä 79 paikkaa. Kolmen alueellisen ja erityisesti sekulaarin puolueen ns. neljäs rintama sai yhteensä 27 paikkaa ja loput 19 Lok Sabhan paikasta menivät seitsemällä pienelle puolueelle ja riippumattomille edustajille. Intian parlamentin alahuoneessa on siis edustettuna peräti 37 eri puoluetta.

 

Tämän vuoden parlamenttivaaleihin lähdetään pääasiassa samoilla koalitiolla. Yhtäällä tällä hetkellä valtaa pitävä Intian kongressipuolue ja sen liittolaiset sekä toisaalla opposition BJP ja sen liittolaiset. Kommunistien johtamalla vasemmistolla on tavoitteena lähinnä jonkinlaisen vaa’ankieliaseman saavuttaminen parlamentissa. Oman säväyksensä tuo uusi, erityisesti korruption vastainen Aam Aadmi (”tavallinen kansalainen”) puolue AAP, joka menestyi hyvin vuoden 2013 pääkaupunki New Delhin paikallisvaaleissa, jossa se nousi toiseksi suurimmaksi puolueeksi BJP:n jälkeen. Kongressipuolue kärsi suuren tappion menettäen yli kolmekymmentä paikkaa ja jääden vasta kolmanneksi.

 

Mielipidetiedustelut povaavat kongressipuolueelle rökäletappiotta myös tulevissa parlamenttivaaleissa ja BJP:lle voittoa. AAP, jonka kannatus perustuu käytännössä vain suurkaupunkeihin on vaalien arvaamaton tekijä. Teoriassa se saattaa saada jopa yli 100 paikkaa parlamenttiin pakottaen BJP:n tai kongressipuolueen tekemään yhteistyötä sen kanssa hallituksen muodostamiseksi. New Delhissä kongressipuolue on tukenut viimeisen vuoden aikana AAP:tä, joka muodosti voittonsa jälkeen vähemmistökaupunginhallituksen.

 

Lopettaakseen spekulaatiot kongressipuolue ilmoitti tammikuussa 2014 että Rahul Gandhi ei ole sen ehdokas pääministeriksi. Sonia Gandhin halukkuudesta pääministeriksi on myös suuria epäilyjä. Kongressipuolueella ei ole ollut tapana kuitenkaan aina ilmoittaa pääministeri ehdokasta ennen vaaleja. Myöskään istuva pääministeri Manmohan Singh ei ole käytettävissä pääministeriksi vaan hän jää eläkkeelle virkakautensa päätyttyä. Lievä sekaannus kongressipuolueen sisällä sekä viime vuosien korruptioskandaalit ja vaalitappiot ovat sopineet opposition BJP:lle, joka on jo avoimesti väittänyt kongressipuolueen luovuttaneen vaalitaistelun.

 

BJP:n kampanjaa johtavasta Narendra Modista, joka on Länsi-Intiassa sijaitsevan Gujaratin osavaltion pääministeri, tulee todennäköisesti Intian seuraava pääministeri. Yksin BJP tuskin kuitenkaan pystyy hallitusta muodostamaan, joten se tarvitsee tukea joko vasemmiston suunnalta tai todennäköisemmin uudelta AAP puolueelta.

 

Huhtikuun vaalit eivät vielä tule olemaan Nehru-Gandhi dynastian poliittinen loppu, mutta tappion ja opposition odottaessa Intian kongressipuoluetta erityisesti BJP:n salainen unelma kongressipuolueesta ilman Nehru-Gandhi dynastian historiallista mainetta on askeleen lähempänä. Näin spekuloi mm. kuuluisa intialainen historioitsija Ramachandra Guha. Sonia Gandhi on johtanut puoluetta 1990-luvun lopulta asti ja hänen kannatuksensa on laskenut. Valovoimainen Rahul Gandhi on ehkä dynastian viimeinen toivo. Hän saattaa vielä nousta pääministeriksi vuonna 2019. Toisaalta ei tämän vuoden vaalejakaan ole vielä käyty.

 

Intian on totuteltava ajatukseen siitä että viiden tai kymmenen vuoden päästä kongressipuoluetta ei enää johda Jawaharlal Nehrun jälkeläinen. Kongressipuolueella saattaa olla edessä hieman samanlaiset haasteet kuin Etelä-Afrikan johtavalla puolueella Afrikan kansalliskongressilla (ANC) Nelson Mandelan kuoleman jälkeen. Etelä-Afrikassa pidetään myös parlamenttivaalit tämän vuoden toukokuussa.

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Jouni Nordman

Ainoa mikä ihmetyttää, millä kummalla ne tulee toimeen noin pienellä määrällä kansan edustajia, sillä jos Intiassa käytettäisiin saman suhteista kansan suhde yhteen edustajaan, niin herää kysymys kummassa maassa on joko liian vähän tai sitten liian paljon kansan edustajia?

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

J.R.> ...Äänioikeutettuja on peräti 814,5 miljoonaa....

ooo

hoh, hoijaa... niin paljonko olisi Suomen Eduskunnassa jäseniä, jos suhde olisi sama kuin Intiassa?

Käyttäjän janneriitakorpi1 kuva
Janne Riitakorpi

Suomessa on yksi edustaja per 27 272 asukasta. Intiassa vastaava luku on 2 220 538.

Sehän tarkoittaa sitä että Suomen eduskunnassa olisi Intian suhdeluvulla vain kaksi edustajaa ja Intian parlamentissa Suomen suhdeluvulla 44 375 edustajaa. Ruotsin 349-paikkaisen valtiopäivien kanssa tilanne tosin on melkein sama.

Kyllähän me varsin hyvin pärjättäisiin 150 kansanedustajalla. Harva poliitikko tosin on asiaa koskaan edes esittänyt. Tuskin tulee lähitulevaisuudessa esittämäänkään.

http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_legislatures_...

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

J.R.>...Suomessa on yksi edustaja per 27 272 asukasta. Intiassa vastaava luku on 2 220 538....

ooo

joo .... kummallinen paikka tää maailma...

Toimituksen poiminnat