Kirjoituksia ja kommentteja Katalonian poliittisesta tilanteesta

Demokratian irvikuva - Pohjois-Korean parlamenttivaalit

Tänään 9. maaliskuuta 2014 pohjoiskorealaiset valitsevat maalleen uuden 687-jäsenisen korkeimman kansanneuvoston eli parlamentin. Korean demokraattinen kansantasavalta on jaettu 687 vaalipiiriin, joissa jokaisessa on vain ja ainoastaan yksi ehdokas. Kaikki ehdokkaat kuuluvat demokraattisen isänmaan yhdistämisen rintamaan eli suuren johtajan Kim Jong-unin hallintoa tukevaan vaaliliittoon. Tämä vaaliliitto toki sisältää useamman puolueen, joista kaikki ovat kuitenkin suurimman niistä, Korean työväenpuolueen hallinnassa.

 

Äänestäminen on pakollista ja lukuun ottamatta vuoden 2003 ja 2009 parlamenttivaaleja äänestysprosentti onkin ollut virallisen ilmoituksen mukaan aina täysi 100 %. Vuonna 2003 se oli 99,9 % ja 2009 99,8 %. Jännitys onkin laskeeko se nyt esim. 99,7 prosenttiin. Varsinainen äänestys on enemmänkin juhlallinen tapahtuma, jossa kumarrutaan suuren johtajan muotokuvan edessä ym., kuin valintatilaisuus. Vuosien 1948 ja 1957 vaalien jälkeen pidetyissä vaaleissa (1967, 1972, 1977, 1982, 1986, 1990, 1998, 2003 ja 2009) on joka kerta äänestetty 100 prosenttisesti kunkin vaalipiirin ehdokkaan puolesta. Äänestäjillä on teoreettinen mahdollisuus kirjoittaa äänestyslipukkeeseen ”ei” eikä ”kyllä”. Vuonna 1948 98,5 % ja vuonna 1957 99,9 % äänesti oman vaalipiirinsä ehdokkaan puolesta.

 

Oikeaa äänestysaktiivisuutta ja äänestystuloksia on vaikea tietää. Todennäköistä on että ainakin 100 % äänestystulokset ovat yllättävän lähellä totuutta, sillä kukapa tarkkaan kasvatetuista pohjoiskorealaisista uskaltaisi sotilaiden valvovan silmän alla kirjoittaa äänestyslipukkeeseen ”ei”.

 

Valittu parlamentti toimii käytännössä kumileimasimena. Se kokoontuu 1-2 kertaa vuodessa ja hyväksyy kerralla ison määrän hallinnon laatimia lakeja. Ei ole tiedossa yhtään kertaa jolloin pohjoiskorealainen parlamenttiedustaja olisi vaatinut muutosta hallinnon laatimaan lakiin, puhumattakaan siitä että olisi äänestänyt lakia vastaan. Kaikki hallinnon esittämät lait hyväksytään yksimielisesti. Ainoat puheenvuorot ovat lakien esittelijöiden niitä ylistävät lausunnot.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (7 kommenttia)

Pekka Iiskonmaki

SDP haluaa samanlaiset vaalit Suomeen.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Jos se toteutuisi, hakisitko poliittista turvapaikkaa Pohjois-Koreasta?

Pekka Iiskonmaki

#2
Ei se toteudu. Se on vain Jouni Ensio Backmanin päiväuni. Huoli painaa Eduskunnasta tippumisesta.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Niin hurjalta kuin tuo kaikki kuuulostaakin on syytä muistaa, että naapurimaassamme Neuvostoliitossa oli täsmälleen samanlainen vaalijärjestelmä ja päätöksentekoprosessi käytössä. Joissain piireissä äänestysprosentti oli jopa yli sadan.

Kalevi Wahrman

Yhden edustajan vaalipiirejä on monessa maassa, muistaakseni englannissa.
Ehdokasasettelu tapahtuu ruohonjuuritasolla.

Käyttäjän JouniHalonen kuva
Jouni Halonen

Suomessakin voisi säästää ja kumileimasin eduskunta kokoontua vain joulupuurolle etsimään sitä ainoaa mantelia, jonka suuhunsa saaneesta tehdään puhepääministeripresidentti.

Toimituksen poiminnat